НСО ще изпитва лоялността на служителите си с полиграф

OFFNews 05 юни 2020 в 09:56 2945 2

Ръководството на Националната служба за охрана планира да засили контрола върху лоялността на служителите си. За целта се разработва пакет от мерки за контрол на интегритета, както при постъпване на служба, така и периодично в рамките на кариерното развитие на служителите – на всеки 3 г. или 5 г.

Това обяви началникът на НСО бригаден генерал Красимир Станчев пред БНТ. Ген. Станчев обяви още, че се предвижда и покупката на полиграф за целите на проучването за лоялност и почтеност на служителите.

Според него тестовете с полиграф ще имат превантивен ефект върху състава на охранителната служба. „Илюзия е обаче, че можете да контролирате служителите в личния им живот“, допълни началникът на НСО.

Като изключително неприятен определи ген. Станчев случая със служителя на НСО, на когото беше повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група. Той е отстранен от работа до приключване на делото срещу него. Но шефът на НСО бе категоричен, че не е редно да бъде демонизиран целият състав на службата заради един случай. Това бил повод да се напомни, че са необходими промени в Закона за НСО (ЗНСО), част от които могат да се отнасят към създаване на специализирано звено за вътрешна сигурност в институцията. Такова звено в момента не съществува.

Ген. Станчев се обяви за ревизия на закона още в края на 2019 г.

Той апелира гражданите, които станат свидетели на нарушения на правилника за движение по пътищата от страна на НСО, да сигнализират институцията. От началото на тази година НСО сама обявява всички пътни инциденти с участие на автомобили на службата, без значение чия е установената вина.

"Безкомпромисни сме към наши служители, които не спазват правилата и сме открити към сигналите на хората. За последните 10 г. 250 са пътните инциденти с участие на наши коли, като петима са пострадалите – това е числото, което за цялата страна се достига в рамките само на едно денонощие“, коментира Красимир Станчев.

„Посегателство върху охраняем от службата държавник, независимо кой е той в конкретния момент, би сринало устоите не само на НСО, но и на цялата система за национална сигурност. НСО не охранява само първите държавници, но и косвено всички граждани, които се намират в зоната на конкретното мероприятие. Малко хора го разбират“, подчерта ген. Станчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови