НС за боя в Собранието: Атаката срещу колегите депутати е посегателство срещу демокрацията

Националната ни декларация за Македония е предложена от Нинова

OFFNews 28 април 2017 в 13:38 3908 8

Парламентът прие единодушно декларацията, предложена от лидера на БСП Корнелия Нинова, за събитията в Македония. 

164 депутати гласуваха "за" текста, който осъжда агресията в Собранието на Македония и призовават македонската власт да предприеме действия за успокояване на ситуацията.

Ето целият текст, приет от Народното събрание:

"Народното събрание на Република България изразява дълбока тревога от развитието на кризата в Република Македония. Нахлуването в сградата на парламента в Скопие и физическата атака срещу народни представители заслужават най-остро осъждане. Като парламентаристи смятаме, че агресията срещу нашите колеги е недопустимо посегателство върху институцията парламент и върху демокрацията. Насилието не може да бъде средство за разрешаване на политически спорове.

Надяваме се, че президентът на Република Македония и водещите политически сили ще предприемат действия за успокояване на напрежението и връщане в полето на политиката. Вярваме, че разрешаването на кризата е възможно само на основата на спазването на Конституцията и законите на страната.

Призоваваме към мъдрост и въздържане от всякакви провокации, които могат да ескалират до междуетнически конфликт. Това би имало тежки последици за Република Македония и ще се отрази на стабилността и перспективите за икономическо и социално развитие в региона.

Изразяваме подкрепа за държавното единство и териториалната цялост на Република Македония.

В рамките на предстоящото си председателството на Съвета на ЕС ще работи за ускоряване на процеса на присъединяването на държавите от Западните Балкани към Европейския съюз с цел гарантиране на мира и развитието в цяла Югоизточна Европа."

Нинова сама предложи обща национална декларация на българския парламент за ситуацията в Македония. След нейното предложение председателят на парламента Димитър Главчев свика извънреден председателски съвет, на който декларацията беше обсъдена и приета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

8

случайно прочетох

29.04 2017 в 14:11

Излезли са с обща декларация обединени от страхът, че и тук може да стане същото!
Като избраха Пеевски за малко да стане същото!

29217

4

Лопе де Вега

28.04 2017 в 15:22

Халваджията за бозаджията...

Поздрав!