Каракачанов: Службите нащрек, от Македония може да навлязат хора, които да ни дестабилизират

OFFNews 28 април 2017 в 11:48 6632 2

В Македония има около 120 хиляди граждани с българско гражданство, но има още стотици хиляди, които имат българско етническо самосъзнание. България не е страничен наблюдател, може да бъде много пряко замесена, ако проблемите в Македония се разраснат.

Това коментира по повод изостреното напрежение в съседката ни Македония лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

По думите му там в момента има "цинична борба за власт, в която и двете страни използват всякакви прийоми“.

Да засилим каналите си на информация, а нашето МВР да внимава да не навлизат на територията на страната хора, които по някакъв начин могат да бъдат използвани за дестабилизиране на България и на други страни, призова Каракачанов.

„Очаквам, че е възможно при разрастване на конфронтация в Македония натам да се насочат хора от този тип, каквито наблюдаваме в Близкия Изток“, коментира той. Според него България трябва да е активна в разговорите с Македония и с другите съседни страни, които са формулирали свой интерес в Македония - Албания и Сърбия. „Нашата позиция трябва да е ясна на всички балкански страни, които може би в момента си правят сметки“, обясни Красимир Каракачанов. „България е категорично за запазване на териториалната цялост на Македония, вътрешните проблеми там трябва да се решават според законите и без конфронтации“, каза още той.

Каракачанов смята, че вина за сегашната ситуация имат, както сегашният премиер Груевски, така и "неговата марионетка" президентът Иванов и лидерът на опозицията.

Според него те са готови да вкарат страната дори в гражданска война, само за да се докопа някой до властта. „Ситуацията в Македония е тревожна, не съм съгласен с констатацията на служебното правителство, че непосредствена опасност за България няма, напротив - има“, заяви Красимир Каракачанов.

Лидерът на ВМРО припомни гражданският сблъсък в Македония през 2000-2001 година и че тогава е имало опасност за България да влязат 100 000 албански бежанци и дори натиск да ги приемем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!