НС готви декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО

Йорданка Веселинова 30 юни 2023 в 14:08 947 0

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Представители на ДБ, ГЕРБ-СДС, ИТН и ДПС внесоха в деловодството на парламента проект на декларация за приемането на Украйна в НАТО.

Сред вносителите липсват обаче представители на "Продължаваме промяната". Под текста са се подписали само Бойко Борисов, Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Христо Иванов, Тошко Йорданов, Павела Митова и Екатерина Захариева. 

В декларацията, която се очаква да бъде разгледана в пленарна зала идната седмица, е заложено, че България ще подкрепи разширяването на военния блок и присъединяването на Украйна след края на войната.

"За да бъде гарантирана сигурността на Украйна да се самозащити от агресора на нейна територия, настоява институциите в България да продължат да ѝ оказват политическа, финансова, хуманитарна, военна и военно-техническа подкрепа до пълното възстановяване на суверенитета ѝ в международно признатите граници", пише още в текстовете.

Днес зам.-председателят на НС Никола Минчев (ПП-ДБ) заяви, че подписът на Атанас Атанасов обвързва цялата парламентарна група и ПП-ДБ подкрепя присъединяването на Украйна към Алианса. Той определи като "абсолютно технически въпрос" липсата на представител на ПП сред вносителите на текста.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов пък заяви, че причина за внасянето на декларацията в този момент е заради срещата на премиера Николай Денков с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. По думите му обаче е логично НАТО да има обща визия за бъдещето на Алианса и изтъкна, че приемането на Украйна ще подсили защитата страните членки.

Ангел Георгиев от "Възраждане" не изневери на партийната линия и заговори, че с приемането на декларацията могло да се засили напрежението и това да доведе до избухването на нова световна война. Той добави, че партията му е против приемането на Украйна в Блока.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че движението с декларацията се препотвърждава позицията на страната, а България трябва да продължи да подпомага евроатлантическата интеграция на Украйна.

От ГЕРБ-СДС и БСП не коментираха темата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика