НС гласува как да се заплаща извънредният труд на полицаите

OFFNews Последна промяна на 31 юли 2020 в 12:30 632 0

Всеки труд, положен извън установеното редовно работно време до 70 часа на тримесечие и 280 часа годишно, да се отчита като извънреден и да се компенсира с възнаграждение, реши парламентът на първо четене.

Промените в Закона за МВР, внесени от Пламен Нунев от ГЕРБ, подкрепиха единодушно 137 депутати, предаде БТА.

Предвидено е те да влязат в сила от 1 януари догодина и да засегнат около 13 хиляди души, главно администрация, разследващи полицаи.

Спорът в пленарната зала, въпреки принципната подкрепа на всички парламентарни групи, беше именно около влизането в сила на разпоредбите. От БСП поискаха това да стане не от догодина, а от обнародването в "Държавен вестник". Такова беше условието им текстовете да минат в днешния пленарен ден на две четения, както предвиждаха от ГЕРБ. Управляващите като вносители не се съгласиха с аргумент за спазване на бюджетната процедура и нужда от прецизни изчисления колко би струвало, ако промяната се приложи сега, допълва БТА.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски посочи, че промяната се е наложила заради работата на МВР от 13 март насам. Извънредният труд, визиран в момента, нараства и се вижда, че ще е така и занапред заради работата ни по отстраняване на последствията от пандемията, подчерта той. И отбеляза, че промените са договорени и със синдикатите от съвета за социално партньорство, и с всички структури в МВР.

Според гласуваните изменения необходимите финансови средства за прилагането на новата нормативна уредба от 1 януари догодина, свързана с изплащането на допълнителното възнаграждение за извънреден труд, са в размер на около 65 млн. лв., от които за възнаграждения 37,4 млн. лв. и дължими осигурителни вноски 27,6 млн. лв. и следва да бъдат допълнително осигурени по бюджета на МВР по бюджетната прогноза за следващите години.

Предвижда се за държавните служители, извън тези с намалено работно време, и работещите на смени, да се установи подневно отчитане на работното време. По този начин за държавните служители по ЗМВР ще отпадне компенсирането с допълнителен платен годишен отпуск до 12 дни за положения труд над установеното работно време в работни дни.

Увеличава се размерът на паричната благодарност. Тя ще е до 250 лв. (сега 200 лв.) - при награждаване от министъра, заместник-министрите и главния секретар на МВР; и до 170 лв. (сега 120 лв.) - при награждаване от ръководителите на структури по чл. 37.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !