Нов ден, нова драма със зеления сертификат за депутатите

Йорданка Веселинова 06 януари 2022 в 13:19 1683 0

Снимка parliament.bg

Темата за зеления сертификат отново разбуни духовете в парламента днес. В началото на заседанието стана ясно, че ще бъде направен повторен опит за по-бързото въвеждане на документа за депутатите чрез извънредно заседание на правната комисия.

"Възраждане" и "Има такъв народ" обаче се опитаха да блокират сертификата и поискаха отмяна на вчерашното гласуване в здравната комисия.

Вчера ДБ оттегли предложението си за зеления сертификат, за да внесат ново от ПП. Но и то не мина

Препъникамък този път се оказа комисията по конституционни и правни въпроси, членовете на която не пожелаха да включат в дневния си ред предложението за въвеждане на документа на "Продължаваме промяната" (ПП), защото това би нарушило правилника на Народното събрание. След края на заседанието Ива Митева от ИТН, както и членовете на комисията от ПП и ДБ коментираха, че е възможно да се свика извънредно заседание на комисията, на което да се гласува зеленият сертификат, след което предложението да се върне в пленарна зала и най-сетне ограниченията да важат и за депутатите.

Именно с оглед на тази неотложност час по-рано здравната комисия разгледа предложението на ПП и то бе прието с дребни корекции. На това заседание обаче не са присъствали представители на ИТН и "Възраждане" и те не са могли да възпрепятстват приемането на проекторешението. Това предизвика гневни реакции от двете партии и те поискаха отмяна на вчерашното гласуване, обявявайки го за недействително. 

Петър Петров от "Възраждане" се оплака, че членът на здравната комисия Елена Гунчева целенасочено не е била уведомена, за да не може да гласува.

С типичния си назидателен тон Тошко Йорданов (ИНТ) на свой ред коментира, че не само опозицията, но и представители на управляващата коалиция не са били уведомени за промяната в дневния ред.

Председателят на НС Никола Минчев обаче не допусна да се влезе в този спор и веднага след тези реплики започна предвиденият блиц контрол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови