ДБ оттегли предложението си за зеления сертификат, за да внесат ново от ПП. Но и то не мина

Йорданка Веселинова 05 януари 2022 в 17:29 4642 0

Снимка ec.europa.eu/

Втори неуспех за деня по казуса за въвеждането на зелен сертификат за депутатите. Както в пленарна зала, така и в комисия проектът за решение за въвеждането му не успя да стигне дори и до гласуване.

По-рано днес народните представители трябваше да гласуват предложението на "Демократична България" за въвеждане на зелен сертификат за сградите на Народното събрание. Това обаче не се случи, защото по време на председателския съвет предложението е изтеглено от ДБ - за корекции.

Няколко часа по-късно от "Продължаваме промяната" внесоха нов проект за решение по темата, който веднага бе разпределен в правната и здравната комисия. В него е заложено, че тестовете за неваксинираните депутати, администрация, други служители, както и за журналистите в НС ще се плащат от бюджета на НС. Предвижда се още при струпвания народните представители да минават с предимство, а резултатите от тестовете да се пазят до края на деня, за да се улесни повторното влизане в сградата.

В ранния следобед предложението на ПП влезе в здравна комисия, където бе прието с дребни пунктуационни поправки. Минути по-късно започна обсъждането на проекта за решение и в комисията по конституционни и правни въпроси. Именно тя обаче се оказа вторият за деня препъникамък за въвеждането на зеления сертификат.

Всичко започна още при обявяването на дневния ред и предложението на председателя на комисията Милен Матеев от ПП за включването на втора точка - първо (в рамките на комисията) гласуване на внесеното от ПП предложение за въвеждане на зелен сертификат за сградите на НС.

Предложението очаквано беше разкритикувано от Петър Петров от „Възраждане“, Анна Александрова от ГЕРБ-СДС, както и от Цветан Енчев от ДПС.  Тезата на "Възраждане" по традиция беше свързана само с ограничаването на правата на депутатите, от ГЕРБ пък заявиха, че няма да подкрепят, защото през декември не се събра подкрепа тяхното предложение, а от ДПС пък обявиха, че така направеното предложение не отговаря на сроковете, заложени в ПОДНС. Против беше и Ива Митева от ИТН, която също заяви, че не са спазени сроковете, както и че в комисията им се представя напълно ново предложение, различно от това на ДБ, което трябваше да се гласува днес.

Атанас Славов от „Демократична България“ пък каза, че с оглед неотложността на темата, ДБ ще подкрепи предложението. Освен това той съобщи, че на председателския съвет са се споразумели ДБ да оттегли предложението си, за да бъде внесено такова от ПП.

В края на този спор проектът за решение не успя да влезе дори като точка от дневния ред. 10 от членовете на комисията гласуваха със „за“, 5 с „против“ и 5 - с „въздържал се“. Така депутатите си дадоха още време, през което ще влизат в НС без никакви ограничения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!