Ноев: Шефът на НСО може да загуби поста си заради скандала с охраната на Местан

Говори се, че в джамиите у нас има над 400 души на заплата от Турция, каза бившият министър на отбраната

OFFNews 11 януари 2016 в 19:43 5453 4

Шефът на НСО Ангел Антонов може да загуби поста си заради решението за сваляне на охраната на Местан и частичното ѝ възстановяване само няколко часа по-късно, смята бившият министър на отбраната Бойко Ноев.

"Вероятно шефът на НСО ще бъде бушонът, който ще изгори", каза Ноев пред бТВ.

По думите му решението за свалянето на охраната на Местан е било политическо. Той припомни, че това се е случило в момента, когато е изтекъл срокът, даден на Местан да си подаде оставката.

"Тези хватки са това, което някои ваши колеги наричат участие на НСО във вътрешнопартийния преврат в ДПС. Хората говорят", каза бившият министър на отбраната.

Според Ноев залогът след случилото се е много висок и президентът трябва да поеме своята отговорност, защото не е знаел за свалянето на охраната. По думите му залогът за премиера Борисов също е висок, защото "той не може да стои безмълвен - при положение, че всички знаят, че той има пряко отношение към работата на службите".

Той припомни, че когато беше създаден законът за НСО, анализатори са предупреждавали, че така се създава една опасна и неконтролируема служба.

"Основният порок на НСО и на закона е безконтролността, която създава една служба с началник, който охранява всички едновременно. Този началник, ако нещо му се случи, може да направи държавен преврат. Няма контрол върху неговите действия", каза той.

Според Ноев обвиненията, че Местан е турски шпионин са несериозни. "2 години той шпионира и никоя служба нищо не разбира. Това смешни неща", каза бившият министър на отбраната.

"Говори се, че в България в момента има над 400 турски държавни чиновници или хора, които са на заплата от Турция, които са в нашите джамии по селата и градовете. Попитайте българските служби и министър-председателя дали знае. Ако не знае, то защо не са му докладвали. Това продължава с години", каза Ноев.

Според него Законът за вероизповеданията трябва спешно да бъде променен и да се въведат по-строги изисквания към проповедниците на различните религии у нас. Той даде пример за такива законодателни промени в други европейски държави.

"В Австрия бе допълнен техният закон, според него проповедниците могат да бъдат само австрийски граждани. Религиите пък се проповядват само на немски език и финансирането от чужбина е строго забранено", обясни той.

Според Ноев в момента Ахмед Доган и ДПС получават значителен кредит на доверие от медиите и от обществото и те трябва да върнат този кредит на доверие:

"Това може да стане по няколко начина. Първо - Доган да свали политическия чадър над Пеевски и да позволи разследването на неговото забогатяване. Второ - Доган и ДПС трябва да подкрепят българската държава и другите парламентарни групи в промяната на Закона за вероизповеданията, така че българските мюсюлмани да бъдат защитени от външни сили, защото не е само Турция", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови