Нинова обяви, че готвят форсмажор със задна дата. ГЕРБ плаши със срив на правната система

Ружа Райчева 17 март 2022 в 09:52 3247 0

Снимка Getty Images

ГЕРБ настоява за извънредно изслушване на премиера Кирил Петков, както и на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова заради думите ѝ, че правителството ще въведе ситуация на форсмажор в България със задна дата. 

Вчера Корнелия Нинова обяви, че форсмажорът ще влезе в сила от началото на войната в Украйна - 24 февруари. По думите ѝ целта е да се спасят експортно ориентираните компании заради нарушените вериги на доставки, като им се даде възможност да предоговарят параметрите на контрактите си. Това би направило България първата държавата в ЕС, въвела ситуация на форсмажор. 

Форсмажор означава непреодолима сила, непредвидено и непредотвратимо събитие от извънреден характер. То възниква след сключването на даден договор и прави изпълнението му обективно невъзможно - докато това събитие съществува.

“Бях човекът, който преди месец употреби думата форсмажор, а думите имат опасното свойство да се превръщат в реалност. Това значи спиране на всички договори - край, правната система на държавата се разпада”, заяви Радомир Чолаков от ГЕРБ.

Според уволнената от Петков бивша шефка на Агенцията за инвестициите Десислава Трифонова това би значело стопиране на всички договори и на износа, без да се знае на кои продукти. “Това е лош знак към външните пазари и значи, че нито един инвеститор няма да стъпи повече в България”, заяви тя.

Бившият здравен министър Костадин Ангелов смята, че въвеждането на ситуация на форсмажор би довело до "търговска война" и сериозни проблеми с доставките в болниците. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови