Нинова към ИТН: Няма да си губим времето с напразни преговори

Йорданка Веселинова 20 юли 2022 в 14:24 23249 0

Преговорите

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Преговорите между БСП и ИТН в Народното събрание

"Нямаме никакво намерение да си губим времето с напразни преговори", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на преговорите за съставяне на правителство с ИТН. 

Тя постави един въпрос на представителите на ИТН - готови ли са наистина да положат усилия за съставяне на правителство и приемат ли управленската програма като основа на това правителство.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов ѝ отговори, че ще бъдат конструктивни и е най-добре да се състави правителство от същите четири партии - ПП, БСП, ИТН и ДБ. По думите му следващият кабинет трябва да бъде съставен на базата на "диалог, а не на изнудване".

Йорданов поздрави Нинова, че като мандатоносител БСП са поканили парламентарната група. Според него това е правилният начин и упрекна ПП, че са водили разговори с отделни депутати.

Ива Митева добави, че избори в момента не са необходими, не биха довели до по-добри резултати и биха задълбочили кризите. Тя потвърди думите на Любомир Каримански, че ИТН ще работи за съдебна реформа и за законопроекта за КПКОНПИ.

Тошко Йорданов добави, че имат готови предложения за управленската програма, изготвени преди две седмици от БСП, ДБ и ПП. Той намекна, че част от заложените цели могат да отпаднат и заяви, че спорните моменти следва да се обсъждат. (Вчера ПП и БСП се споразумяха да оставят програмата отворена за предложения на ИТН - б.а.)

Днес е вторият ден на разговорите за съставяне на кабинет. Основната цел на левицата е да върне "Има такъв народ" в коалицията, за да се осигури нужното парламентарно мнозинство и така да се избегнат поредните предсрочни избори.

Вчера, след консултациите с ПП, Асен Василев постави едно условие за подкрепа на правителство с мандат на БСП - осигуряване на антикорупционно мнозинство. Той бе категоричен, че тест за това мнозинство е приемането на закона за КПКОНПИ и избирането на Бойко Рашков за председател на антикорупционната комисия. Според Василев това трябва да се случи още докато продължават преговорите.

В момента разговорите продължават при закрити врата. След това двете партии ще дадат брифинг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови