Нинова: И Станишев, и Борисов загубиха от сговора помежду си. Но най-вече загуби България

OFFNews Последна промяна на 07 юли 2019 в 13:04 5570 0

Снимка Александра Маркарян / OFFNews

"Има каузи, зад които можем да заставаме всички българи и тогава сме силни. Щях да поздравя и двамата, ако бяха се договорили как единият - в Европарламента, а другият - в България, ще се борят заедно срещу демографската катастрофа у нас и в Европа, но се съмнявам това да е било предмет на пазарлъка им. И двамата загубиха от този сговор, но най-вече загуби България".

С тези думи председателят на БСП Корнелия Нинова коментира пред агенция "Фокус" предложението на Бойко Борисов президентът на ПЕС Сергей Станишев да оглави Европарламента.

Според Нинова двамата са загубили, защото са пренебрегнали принципи:

"Единият се отрече от своя кандидат Вебер, другият от своя - Тимерманс. Борисов ядоса ЕНП, Сергей - Групата на социалистите и демократите, които не приеха тези договорки и той си оттегли кандидатурата поради липса на подкрепа в парламентарната група".

Тя добави, че все пак социалист е оглавил ЕП и го направил по правилата: "Освен, че е социалист, той е първият, който заговори за политики. Давид Сасоли ми направи изключително впечатление. Първите му думи бяха за младежката безработица. Очерта приоритети, за които ние, от БСП, се борим години. Обнадеждена съм, че той може да промени дневния ред на европейския парламент".

Нинова коментира и дискусиите за постовете в Европа, които по думите й са разочароващи и неадекватни:

"Нито веднъж не чух в тези пазарлъци да се говори за политики. Караха се за постове, но нито дума за икономика, неравенства, социален стълб, миграция"

Председателят на БСП е на мнение, че договорките за постове са образец за задкулисие:

"Пренебрегнаха се всички правила. Имахме общи кандидати. Вебер и Тимерманс правиха кампания, имаха програми, проведоха публични дебати, които се излъчваха в цяла Европа. Всичко това беше изтрито и очаквано предизвика остра реакция в политическите семейства"

Нинова обобщи, че Борисов е бил активен и безрезултатен участник в този пазарлък:

"Нещо повече - със записа с Тимерманс потресе Европа и злепостави България. В крайна сметка резултат за нашата страна няма. Загубихме всяка възможност българин да оглави някоя от европейските институции"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови