Няма широко ляво обединение, Минчо Христов е по-голям от АБВ

Истинският конкурент на БСП е „Има такъв народ“, смята Първан Симеонов

OFFNews Последна промяна на 25 май 2021 в 15:33 5784 1

“Не бих го нарекъл „широка лява коалиция“, защото АБВ няма толкова много гласове. Що се отнася до партията на г-н Кадиев, аз почти не съм я забялзал на политическия терен“, заяви изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов в интервю пред агенция „Фокус“.

„БСП по-скоро търси символ. Изненадващо се включи и проф. Минчо Христов. Той имаше към 15 000 гласа, дали нямаше повече гласове от АБВ и „Атака“. Това е важно допълнение към БСП“, заяви Симеонов.

По думите му ситуацията в 46-ото Народно събрание няма да е по-лесна от тази в предходното. Социологът смята, че очакванията на избирателите трябва да са по-големи, защото ако и този път не бъде съставено правителство, хората няма да искат да гласуват на трети парламентарни избори.

Според Първан Симеонов, истинският конкурент на БСП е „Има такъв народ“.

„Ако се замислите, досега Слави Трифонов е „ударил“ БСП поне по три начина. Първият е, че ѝ попречи да е основната опозиционна сила в страната и да монополизира и канализира целия протестен и наказателен вот, както се случи през 2017г. Слави Трифонов системно отказва да припознае БСП като агент на промяната. Третият начин, по който г-н Трифонов пречи на БСП и в момента, е продължаващото говорене, че БСП е на другия бряг, и че коалиция с БСП няма да прави. Това говоене нарежда БСП сред партиите на статуквото, каквато тя несъмнено е, но не трябва да забравяме, че тя беше основната опозиционна сила в последното десетилетие“, коментира Първа Симеонов.

Директорът на социологическата агенция смята, че явлението „Трифонов“ е същото като явлението „Борисов“ през 2009 година.

По думите му това е протестен вот и историята се повтаря.

„Те са политически противници. Дали Трифонов може да вземе гласове от Борисов, струва ми се, че гласовете на ГЕРБ вече са консолидирани в годините. В това отношение ГЕРБ е партия с доста твърд и предвидим електорат. Това, което Трифонов може да направи, е да накара част от клиентелата да гласува за новата посока, към която духа вятъра. Тоест да не гласува за ГЕРБ. Не е изключено част от бизнес клиентелата, която съществува около всяка управляваща партия, да бъде разубедена и ГЕРБ да понагълта малко вода на тези избори“, заяви Симеонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови