Ненчев дава 16.4 млн. лв. за бронирани коли на Военна полиция

OFFNews Последна промяна на 21 януари 2016 в 13:00 8290 14

Санд кет
Бронираните коли на Военната полиция "Санд кет" отговарят на изискванията от новата обществена поръчка

16 400 000 лева ще даде Министерството на отбраната за купуването на шест нови високопроходими автомобили с оборудване за нуждите на Военна полиция, ставя ясно от обява, публикувана на сайта на ведомството.

Бронетранспортьорите трябва да са с тегло до 10 тона, да са защитени от мини и куршуми, включително снайперски от карабина "Драгунов". Максималната скорост на машините да е над 100 км/ч., да преодоляват наклони не по-малки от 65% и дизеловите им двигатели да бъдат с мощност не по-малка от 30 конски сили на тон, е записано в обявата. Бетеерите трябва да са с автоматични скоростни кутии и да имат климатици.

Четири от бронетранспортьорите ще са с прибори за техническо наблюдение - камери, термовизионни устройства, далекомери, другите два ще са само транспортни. Бронираната техника ще се изплаща от МО в продължение на 3 години, като общата стойност е 13 300 000 лева.

Други 3 100 000 лева ще са техническото оборудване: 7 радиостанции с мощност 50 вата, 4 сателитни телефона, други средства за радиовръзка и електроника.

Бронетранспортьорите ще се ползват за многокомпонентно разузнаване, денонощно патрулиране и охрана на обекти, конвоиране, пише в обявата за обществената поръчка. Те ще бъдат в щата на сертифицираната по стандартите на НАТО рота на Военна полиция.

Служба Военна полиция е част от въоръжените сили, на пряко подчинение на министъра на отбраната. Тя действа самостоятелно или съвместно с други служби за сигурност и за опазване на обществения ред. Службата охранява четирите бази на САЩ в България. 

През 2009-2010 година, по времето когато военен министър беше Николай Младенов за службата, без да има обществена поръчка бяха доставени израелски бронирани коли "Санд кет" (Пясъчна котка), базиранa на тежкия американски пикап Форд “350“ Super Duty.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.01 2016 в 22:22

Ти па, ся. Това не държи на 12,7/.50, че на кумулативна граната ли. Даже Алексей май го гърмяха не с РПГ18 - Муха, а с РПГ22 - Нетто. Все тая. Въпросът е, че като отговаря на условията на ОП, тези пък условия на какво отговарят на свой ред? Не сме във война, а ескортиращите им функции понастящем са на soft skin автобуси и камиони. Ако някой думне конвоя, само ескортът ще остане - типично пазвантска история.

Номерът както винаги е да се купи нещо скъпо, за да е голяма комисионната по абсолютна стойност, че да може гнуслярът Ненчев да си присади още косми на темето. Като бонус е, че може да повозят метресата му на някое такова да пописка малко колко е яко. Нали и тя стана кадър в скапаното министерство...

Ма, най-добре после да ги дарят на НСО, та да возят на тях Чоко и Боко.

21.01 2016 в 21:50

Това не държи на мухите. И на офроуд не го знам колко ще издеяни, 10 тона са си 10 тона. И изобщо за мене тоя клас таралясници си остава загадка. Вече не е евтиния и лек УАЗ да вози трътката на др. Майор, и никога няма да стане дори БРДМ, камо ли БТР. В очите на недоразумението ненчев сигурно е БМП, не виждам друга причина да се потроши целия бюджет на МНО-то за нещо си.
Ако не беше на наш гръб, работата щеше да е реално смешна.

21.01 2016 в 20:41

Засадите със IED са във военно време и тогава вече военната полиция изпълнява и друга роля. Обаче ако ще се готвим за засади, значи предвиждаме участието на военна полиция в зони на активни бойни дейстивя.

Ако ги бяха поръчали "за нуждите на НСО", разбирам. Там се чудят кого още да поставят под охрана. Смятам Алексей Петров е добра кандидатура, щото след като го обстрелваха с два броя Муха, следващото е да го "накрият" с някоя РСЗО.

Корупция и глупости. Тая бивша държава нашата без да се пролее кръв (а също мозък и черва) в центъра на София, няма да се оправи.

21.01 2016 в 19:14


Е, в днешно време засадите по пътищата и фугасите са битовизъм. А военната полиция по идея има и конвойни функции. Друг е въпроса, че 10 таралясника не са и рота.
А то цялата ни "армия" е всичко на всичко някъв жандамерийски полк, така че в очите на клоуна - министър, това може да е и бронетехника, знаеш ли го.

21.01 2016 в 18:52

Бе, какви мини, какви снайпери?! Това не са дозорни машини и ролята на военната полиция е да е яка, за да е в състояние да набие и прибере в карцера развилняли се пияни войници. Кой ще ги атакува с такова въоражение и най-вече защо? По тя логика, обикновената полиция, която ескортира камионите на БНБ трябва да е със щурмови хеликоптери, егати.

21.01 2016 в 16:37

Да. За съжаление. А това не са и бетеери. Нищо не са, освен може би разузнавачи в оптическия диапазон, и то слаба работа. За повече им трябва още оборудване, а то струва още пари.
Огарде, и си прав, и не си. Това което си представяш за бронираните гейкласи е наред, но тия имат претенции да са бронирани по военен стандарт, което е много повече, по-тежко, по-скъпо, по-трудно. Освен това не съм сигурен в противоминната защита на тия. Веднъж ги разглеждах, имат седалки с амортизация. Това е добре. Не помня нищо за ключалките на вратите, та не съм сигурен че е имало нещо впечатляващо. Което вече е зле.
То, това е безкраен разговор, но всякак е глупава история, на фона на самолетните двигатели. Ама Атанас вече го каза.

21.01 2016 в 16:07

Забележете логиката на военният ни министър. Когато МИГ искаха да ни ремонтират двигателите и всички останали компоненти за около 10 млн., това бяха УЖАСНО много пари. Ма иначе, 16 млн. за едни ,,джипки", айде добре БТР-и, че звучи по-гръмко, са си ТАМЪН. Пари няма за самолти и хеликоптери, нито за заплати и т.н. в армията, но 16 млн ИЗНИКВАТ за такива поръчки. Нашите политици да знаят едно. Който се гаври с армия и народ, няма да пожъне успехи. Когато народа и армията са ,,опозорявани" и предадени, повярвайте ми, комбинацията им в ОБЩО недоволство, няма да е ,,демократично" и никак здравословно за господата управници. То като се замисля, затова и прецакаха армията, така по-лесно се краде и руши държава, няма кой да те ,,респектира"

21.01 2016 в 15:58

Как 13 Млн. за 6 форда бе!?
Виж изискваният е з 15 мин ще разбереш кой ги произвежда и какква е приблизителната цена и с обурудването пак не излиза бе!
Тва са 100 бронирани G - класи бе!
Ако съберем всички такива поръчки сигурно самолетоносач щяхме да купим...

21.01 2016 в 15:28


Дечо бе, и как ще разузнават промишлените аварии, като нямат ФВУ? Щото климатика не е.

21.01 2016 в 14:56

Offnews, внимавайте откъде препечатвате. Същото съобщение се пусна на няколко сайта. Вижте как умело е вмъкнато за четирите бази на Америка, което не е вярно. Военна полиция охранява всички обекти на армията, а машините ги ползват и за оглеждане и на индустриални аварии, като тези в Сопот и Утилизация. А където има американски полигон, те си идват и със собствена охрана.