Ненчев дава 16.4 млн. лв. за бронирани коли на Военна полиция

OFFNews 21 януари 2016 в 13:00 9506 14

Санд кет
Бронираните коли на Военната полиция "Санд кет" отговарят на изискванията от новата обществена поръчка

16 400 000 лева ще даде Министерството на отбраната за купуването на шест нови високопроходими автомобили с оборудване за нуждите на Военна полиция, ставя ясно от обява, публикувана на сайта на ведомството.

Бронетранспортьорите трябва да са с тегло до 10 тона, да са защитени от мини и куршуми, включително снайперски от карабина "Драгунов". Максималната скорост на машините да е над 100 км/ч., да преодоляват наклони не по-малки от 65% и дизеловите им двигатели да бъдат с мощност не по-малка от 30 конски сили на тон, е записано в обявата. Бетеерите трябва да са с автоматични скоростни кутии и да имат климатици.

Четири от бронетранспортьорите ще са с прибори за техническо наблюдение - камери, термовизионни устройства, далекомери, другите два ще са само транспортни. Бронираната техника ще се изплаща от МО в продължение на 3 години, като общата стойност е 13 300 000 лева.

Други 3 100 000 лева ще са техническото оборудване: 7 радиостанции с мощност 50 вата, 4 сателитни телефона, други средства за радиовръзка и електроника.

Бронетранспортьорите ще се ползват за многокомпонентно разузнаване, денонощно патрулиране и охрана на обекти, конвоиране, пише в обявата за обществената поръчка. Те ще бъдат в щата на сертифицираната по стандартите на НАТО рота на Военна полиция.

Служба Военна полиция е част от въоръжените сили, на пряко подчинение на министъра на отбраната. Тя действа самостоятелно или съвместно с други служби за сигурност и за опазване на обществения ред. Службата охранява четирите бази на САЩ в България. 

През 2009-2010 година, по времето когато военен министър беше Николай Младенов за службата, без да има обществена поръчка бяха доставени израелски бронирани коли "Санд кет" (Пясъчна котка), базиранa на тежкия американски пикап Форд “350“ Super Duty.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!