"Пустинни котки" пазят властта и на 3 март

Юлиан Христов 01 март 2013 в 17:45 6898 1

Пустинна котка. Снимка: Вяра Йовева, Министерство на отбраната
Пустинна котка. Снимка: Вяра Йовева, Министерство на отбраната

Специализираните автомобили с повишена проходимост „Пустинна котка“ („Sand cat“) ще бъдат изкарани и тази седмица по повод празненствата по случай 3 март.

Бронираните спецмашини бяха извадени на 19 февруари за честванията по повод 140-годишнината от смъртта на Васил Левски. Появата им в центъра на София съвпадна с началото на протестите срещу монополите и това стана повод за притеснения дали на военните не е разпоредено да овладяват протестите.

По повод такива спекулации в петък директорът на Служба "Военна полиция" бригаден генерал Данчо Дяков даде брифинг, на който представи машините пред журналисти. Той обясни, че автомобилите се използват при участието на военнополицейски формирования в операции на НАТО и за сигурността и охраната на мероприятия, в които участват формирования на Въоръжените сили и Българската армия.

За охраната на властта "котките“ започват да се използват след инцидента на 3 март 2011 г., при който дрогиран моторист  премина пред строя и официалните гости по време на честванията пред парламента. "Тяхна задача е недопускането на врязване на автомобили и други превозни средства в зоната за охрана и опазването на сигурността на военнослужещите, участващи в церемониите", обясни генералът.

Вече година и половина бронираната техника се използва за охрана на национални и военни празници и чествания, съгласно Закона за военната полиция и стандартните оперативни процедури. Това става по преценка на отговорните нива в Службата по предварително разработен план и след предварително съгласуване със съответните структури, осигуряващи опазването на обществения ред и сигурност. 

„Военна полиция” разполага с 23 специализирани машини „Sand Cat” с четири модификации: с люк и купол с балистична защита; с люк и монтирана полицейска светлинно звукова система; с дистанционно управляема оръжейна платформа и транспортен. Договорите за тяхната доставка са сключени през 2007 и 2008 г.

В неделя от 11.00 часа пред Паметника на незнайния войн ще се проведе церемония по издигането на националния трибагреник. По повод националния празник в 12.00 часа ще се извърши тържествена смяна на караула пред президентството. От 18.30 часа пред Народното събрание ще се проведе тържествена проверка (заря). В церемонията ще участват военнослужещи от военни формирования 28 860- Горна Малина, 42 600-Мусачево, 22 320- Божурище, както и военнослужещи от Националната гвардейска част със знамената-светини - Самарското знаме, Знаме на 11-ти Сливенски полк, Знаме на 24-ти Черноморски полк, Знаме на 6-ти Търновски полк, Знаме на 30-ти Шейновски полк, Знаме на 1-ви конен полк, Знаме на 13-ти Рилски полк, Знаме на 23-ти Шипченски полк.

Командващ на зарята ще бъде бригаден генерал Красимир Кънев, заместник-командир на Сухопътните войски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!