Нейнски ще търси нова основа на отношенията с Турция

OFFNews Последна промяна на 29 май 2015 в 09:33 2307 2

Нейнски ще търси нова основа на отношенията с Турция

Бъдещият посланик на България в Турция Надежда Нейнски обяви в интервю за BTV, че ще търси нова основа на отношенията с южната ни съседка и ще се защитава интереса на страната.

„Не искам да правя конкретни заявки, защото ми предстоят още много разговори, преди да замина. Аз съм представител на България и в този смисъл няма да правя собствена политика, но ще използвам своите експертизи, познания и контактите си”, каза тя и допълни, че в кариерата си се е виждала няколко пъти с президента Реджеп Ердоган. „Ситуацията в Турция е изключително динамична, не мога на срещи от преди годи да градя впечатленията си”, добави Нейнски.

Тя заяви, че не е тайна за никого, че Турция в момента нарушава определени граници от гледна точка на европейските ценности и принципи: „България не може да бъде равнодушна към това. Ще се стремя да търся възможностите за развитие на българо-турските отношения и използването на потенциал за защита на българските национални интереси. Отношенията трябва да бъдат поставени на нова основа”.

Според нея във форматите НАТО и Европейски съюз, с който Турция води преговори, могат да се търсят нови възможности.

По думите ѝ в Турция се събират всички проблеми и актуални теми на съвремието, които засягат и България - бежанците, проблемите в Близкия Изток, темата с енергетиката.

Нейнски засегна и въпроса с Македония, като похвали реакцията на външния министър Даниел Митов на руската провокация за подялбата на съседната държава. Според нея твърденията на Сергей Лавров са целели дестабилизация.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.05 2015 в 10:32

Още един ДС кадър се уреди за посланик.

29.05 2015 в 09:48

Виждала се е с Ердоган е безспорна квалификация за посланик, заеби.