Надежда Нейнски била жертва в назидателни руски акции

OFFNews 02 март 2015 в 13:16 5956 10

Едва ли може да се говори за пряка намеса на президента Владимир Путин в убийството на опозиционера Борис Немцов, но атмосферата на непоносимост към чуждото мнение в Русия прави възможни подобни неща.

Това заяви пред БНР бившият външен министър Надежда Нейнски.

С Борис Немцов сме се виждали само веднъж преди 10 години в Москва. Още тогава той беше човек, който имаше непримиримост към фалша и стремежите на Русия да контролира голямата част от бившите територии, които принадлежаха към СССР. Той имаше  будна мисъл и много нестандартно чувство по отношение на необходимостта Русия да се превърне в демократична държава. Един такъв човек ще остави много сериозна диря в нейната трудна и неравна битка за свобода и демокрация, допълни Нейнски.

По думите й е рано да се каже как убийството на Немцов ще се отрази на Русия и на опозицията в страната.

Това ще бъде един дълъг процес на преодоляване на страха, защото в крайна сметка репресивният апарат е нещо, на което много трудно и много малко хора имат куража да се противопоставят, но аз вярвам, че Русия не е случайна държава и че в нея има много будна и силна интелигенция, която рано или късно ще се консолидира и ще се превърне във водач на своя народ, коментира Нейнски.

„Самата аз си спомням преди години, когато като министър бях поканена на посещение в Русия и заради политиката на нашето правителство тогава, която беше силно прозападна, насочена към стремежа на България за членство в НАТО и ЕС, аз си спомням, че самолетът тогава наказателно беше държан във въздуха, така че подобни назидателни акции, аз самата съм била обект на такава и знам какво означава. В този смисъл тази опасност по никакъв начин не е преминала. Напротив, бих казала, с влошаването на ситуацията и с последните събития около кризата в Украйна, тази опасност става много по-видима“, каза тя по повод изказването на Радан Кънев, според когото трябва да предприемем незабавни действия, защото България е под голяма заплаха от Русия.

Въпреки това според Нейнски „отношението на България към Русия, страната Русия, народа и културата, разбира се, че трябва да бъде позитивно, защото Русия е страна с огромен потенциал, с невероятна културна история“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!