Не трябва да ни поставят още условия за Шенген, изпълнили сме всички изисквания, заяви Атанас Славов

OFFNews 10 декември 2023 в 21:24 1622 0

Атанас Славов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Атанас Славов

България спазва всички изисквания за членство в Шенген. Не считам, че трябва да се поставят нови условия на страната, заяви пред bTV правосъдният министър Атанас Славов.

Тази сутрин министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер заяви, че е готов да разхлаби ветото за разширяване на Шенгенското пространство с България и Румъния.

Славов заяви, че преговорите ще продължат и през следващите седмици, тъй като правителството работи за пълно членство в Шенген.

"Разбира се, ако се счете, че вариантът със сухопътната граница не е възможен към момента, това все пак е отваряне на вратата и минаване през тази врата. Аз лично бих го считал за успех", каза министърът.

На въпрос дали цената на това България да бъде приета частично в Шенген е това да приемем повече бежанци от Афганистан и Сирия, Славов отговори, че и в момента България спазва всички изисквания за членство в Шенген. 

"Преди две седмици имаше техническа проверка с участието на експерти от европейските страни, включително Нидерландия. Нашата теза е, че ние сме готови. Много е важно да отчетем, че промените, които извършваме в сферата на правосъдието и борбата с корупцията, доведоха до това Нидерландия да вдигне своето вето", каза Славов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!