Намаляването на субсидиите ще спести годишно на бюджета 7 млн.лв.

OFFNews 04 януари 2017 в 19:07 2958 0

Снимка БГНЕС

Регресивното намаляването на партийните субсидии ще спести годишно на бюджета 7 млн. лв. Внесохме за разглеждане в парламента и по-строги правила за харченето на партийните субсидии, каза пред БНР народният представител от ДБГ Димитър Шишков.

Според него, ако премахнем субсидията или я направим един лев, както се гласува на референдума, влизаме в ситуация само богатите да си купуват политици, депутати, но и цели партии.

Той припомни, че предложението за субсидиите е било внесено в НС за разглеждане от Реформаторите  още през 2015 година, преди референдума. Тогава нямаше мнозинство, нямаше съгласие и изведнъж това съгласие и това мнозинство започват да се появяват, след референдума, когато политическите партии започнаха да се състезават колко по-малка да бъде субсидията,за да се харесат на хората, каза Шишков. 

Това, което предлагат от РБ е регресивно намаляване - за първите 150 000 гласа, които са нужни за влизане в НС, партиите да получат по 11 лева на глас, както е досега, но само за тази част от гласовете им – тя е съвсем малка. Това е първата стъпка. Втората стъпка е с всеки следващи 100 хиляди гласа субсидията да се намалява съответно на 10, 9, 8 и т.н.лева, докато стигне 1 лев на глас, а за гласовете над 1 милион, големите партии да получават по 11 стотинки на глас., заяви депутатът от ДБГ.

Според него това е справедливо и отговаря на очакванията на хората, като виждате, че 11 стотинки са дори по-малко един лев на глас, което се гласува на референдума.

Шишков добави още, че в промените в Закона за политическите партии, внесени от РБ, се предвижда още отчитане на парите от субсидиите-  за сътрудници, медии, командировъчни, дори за ремонтите, които се извършват от партиите.

От РБ също предлагат част от парите от субсидията да се задържат от Министерството на финансите и да се дават на партиите само за предизборни кампании, какъвто е смисълът на субсидията. Според депутата с това предложение ще се спре и практиката големите партии да купуват недвижими имоти или да си държат парите в банките и да печелят от лихви. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови