На 2 април българите в чужбина ще гласуват в 750 секции

OFFNews 07 февруари 2023 в 14:57 1496 1

Николай Милков
Министър Николай Милков.

Около 750 секции се очаква да бъдат разкрити в чужбина за предсрочните избори за Народно събрание на 2 април, каза служебният министър на външните работи Николай Милков.

Подобен бе броят на местата за гласуване зад граница и на изборите през октомври 2022 г. Все още обаче не е започнало подаването на заявления за гласуване, от което ще зависи и броят на секциите в чужбина.

"На първо място поставяме организацията на изборите в чужбина. В тези избори ще бъдат ангажирани всички структури в МВнР. Искаме всички български граждани в чужбина да могат да упражнят правото си на глас", каза министър Милков.

Той подчерта, че за предстоящите избори ще трябва да бъдат командировани доста повече хора от България отколкото досега - може би над 1000 души. Причината за това са прокараните миналата година от ГЕРБ, ДПС и БСП промени в Изборния кодекс.

С измененията бе въведено изискването ЦИК да назначава във всяка секционна избирателна комисия зад граница по един държавен служител или лице, работещо по трудово правоотношение в държавната администрация. Преди последните промени в Изборния кодекс подобно изискване нямаше. Сега въпросните служители трябва да бъдат предлагани на ЦИК от министъра на външните работи или оправомощен от него зам.-министър.

"Това вероятно би оскъпило изборите", посочи министърът по повод новото изискване.

По думите му план-сметката за изборите зад граница е около 8 млн. лв., а за вота през октомври миналата година тя е била около 6 млн. лв. Той обясни, че по-високата цена се дължи на различни разходи, свързани с командировките, но също и на увеличението на възнагражденията на служителите на СИК, както и на по-големия брой хора, които ще бъдат командировани за изборите в чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови