МВнР: Знаем всички френски предложения за Северна Македония. Спекулации у нас може да се отразят зле там

Нека да сме доволни от това, че това пробългарско предложение създава проблеми на съседите, а не на нас, коментира Асен Василев

OFFNews 02 юли 2022 в 18:37 1464 2

Теодора Генчовска

Снимка БТА/Владимир Шоков

Теодора Генчовска, министър на външните работи в оставка

Министерството на външните работи е запознато с всички предложения на френското председателство на Съвета на ЕС за преговорната рамка със Северна Македония, съобщават оттам днес и предупреждават, че "евентуални спекулации по въпроса в България" биха могли да се отразят негативно върху процесите в съседката ни.

Днес в РСМ бе проведена вътрешна процедура за приемане на предложението по преговорите, което беше одобрено от българските парламент и правителство. След нея Министерството на външните работи на страната призова за приемане на предложението.

Решението на парламента за сваляне на ветото над Северна Македония по пътя ѝ към ЕС (пълният текст)

Утре президентът Стево Пендаровски свита заседание на Съвета за сигурност, на което ще бъде разгледано предложението на френското председателство. Премиерът Димитър Ковачевски и външният министър Буяр Османи защитиха предложението. То не е идеално, но ни позволява да хванем последния влак за присъединяване към ЕС след 17 години, каза Османи в интервю за телевизия "Телма".

Друг силен аргумент на двамата държавници е, че с него македонският език ще стане официален в ЕС.

Лъжа е, че двустранните исторически въпроси са заложени в рамката, каза още Буяр Османи, цитиран от БНР.

Конституцията на страната ще бъде отворена и в нея ще залегнат правата на черногорците, хърватите и българите, каза още външният министър на Северна Македония.

"Предишното предложение, което беше отхвърлено, казваше - конституционните промени, а след това начало на преговори. Сега има начало на преговори, първа междуправителствена конференция, започване на преговорите, цялостен процес на скрининг, до приключване на скрининга и преди отваряне на първата преговорна глава трябва да направим конституционните промени."

За понеделник е насрочена онлайн среща с българския външен министър Теодора Генчовска относно двустранния протокол, но той не е свързан с рамката и ще бъде подписан, когато правителството на РСМ одобри целия пакет.

Тази вечер в 20 ч пред сградата на правителството в Скопие опозиционната ВМРО-ДПМНЕ организира протест срещу предложението на френското председателство. В София тази вечер също е насрочен протест пред Френското посолство под мотото “Защити българите в Македония”.

Получилият мандат за формиране на правителство Асен Василев от "Продължаваме промяната" коментира по-рано днес, че българските управляващи са свършили своята работа по предложението за преговорния процес на Скопие.

"Ние си свършихме работата и виждате, че колегите от Северна Македония по една или друга причина смятат това предложение за прекалено пробългарско. Нека да сме доволни от това, че това пробългарско предложение създава проблеми на съседите, а не на нас", каза Василев след разговорите с "Демократична България" за формиране на правителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!