МВнР: Ще има отговор на задържането на журналист на българо-сръбската граница

OFFNews 11 август 2023 в 15:22 2306 0

Снимка mfa.bg

София ще предприеме действия пред Белград във връзка със задържането на журналиста Александър Димитров на българо-сръбската граница, обяви външното министерство в позиция, публикувана на сайта на ведомството. 

На 9 август над 6 часа журналистът Александър Николов от "Глас пресс" - издание на български език в Сърбия, бе спрян на границата от сръбските власти, които не му позволиха да внесе в страната 3 издания на книгата на Едвин Сугарев - "Елегия за краището".

След случката Сугарев поясни, че книгата е подкрепена от Национален фонд "Култура" и че в нея няма нищо изключително, а се разказва съвършено откровено и без да се спестяват подробности за асимилацията, на която са подложени българите, за нарушените им граждански права и условията, в които живеят.

"Във връзка със случая бяха дадени указания на българското посолство в Белград за предприемане на действия пред Министерството на външните работи на Сърбия, за резултатите от които ще информираме в допълнителен порядък", заявиха от МВнР в София.

По тяхна информация от генералното консулство на България в Ниш са в контакт с нещатния сътрудник на БТА Александър Димитров от момента на задържането му и впоследствие – допускането му на територията на Сърбия.

От МВнР знаят и за разпоредената от сръбските митнически власти конфискация на книгите, пише още в позицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!