Едвин Сугарев: Питам се има ли списък със забранени книги в Сърбия

OFFNews 11 август 2023 в 09:29 1542 0

Едвин Сугарев

Снимка БГНЕС/архив

Едвин Сугарев

Няма нищо забранено в тази книга. Няма призиви за насилие. Питам се – има ли списък със забранени книги в Сърбия. 

Това коментира Едвин Сугарев, бивш бг консул в Ниш и автор на книгата "Съдбата на българите в Западните покрайнини", заради която журналистът Александър Николов от "Глас пресс" бе спрян на границата от сръбските власти. Три бройки от книгата бяха конфискувани. 

„Тази книга беше подкрепена от Национален фонд „Култура“. Няма нищо изключително, но се разказва съвършено откровено и без да се спестяват подробности за асимилацията, на която са подложени нашите сънародници, за нарушените им граждански права и условията, в които живеят“, обясни Сугарев. 

Според него се създават нетърпими икономически условия за българите в района. 

„В книгата се изброяват 14 неща, които България можеше да направи за българите в Сърбия, но не направи. Те се чувстват малко изоставени. Това, от което страдат българите в Цариброд и Босилеград, е старата инерция на сръбските служби да ги карат или да емигрират, или да се преместят във вътрешността на Сърбия. В сръбските представи България се разглежда като потенциален враг. Да имаш такова малцинство на границата явно не е толкова удобно“, каза още Сугарев. 

„Тази книга трябваше да има премиера в Босилеград на 6 юли. Тъй като знаех, че ако тръгна с книгите, ще ме спрат на границата, помолих Иван Николов от Културно-информационния център (КИЦ) „Босилеград“, да намери начин някой друг да ги пренесе. Бойчо Димитров се зае с тази работа, тъй като минаваше през София. Дадох му 50 книги като дарение за КИЦ. Имаше и документ. Въпреки това книгите бяха спрени на границата, искали са да ги конфискуват. Бойчо стоя няколко часа там. Казали са му – или ги връщате в България, или ги задържаме“, разказа Сугарев.

„През 2018 година спряха пратка с подаръци за децата от Основното училище, дадени от Столичната община. Да спреш коледните подаръци на децата, които очакват да ги получат, е пълно безумие. Това не говори за цивилизовани отношения. Този граничен пункт служи и на кмета на Босилеград като бухалка“, допълни бившият български консул в Ниш.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!