Българин спрян в Сърбия при опит да внесе 3 книги на Едвин Сугарев

OFFNews 10 август 2023 в 09:39 4002 2

Съдбата на българите в Западните покрайнини

Снимка Фейсбук

Трите книги на Сугарев

Журналистът Александър Николов от "Глас пресс" - издание на българския в Сърбия, е бил спрян на границата от сръбските власти, които не са му позволили да внесе в страната книги на Едвин Сугарев.

"Нашият приятел от ГласПрес и един от лидерите на българите в Босилеград Александър Димитров от три часа е на граничния пункт Олтоманци-Рибарци и не може да се прибере вкъщи в Босилеград, защото сръбските гранични власти не го пускат да мине границата с 3 (ТРИ) книги - на Едвин Сугарев. Карат го да ги остави в България и тогава да влезне и отказват да му издадат документ, че не го пускат с ТРИТЕ български книги, защото знаят, че вършат незаконни действия. Александър стои на границата и очаква елементарна справедливост и спазване на закона от страната на граничните власти на Р. Сърбия, съобщи късно снощи във фейсбук Петър Харалампиев - бивш председател на Агенцията за българите в чужбина.

Става въпрос за книгите "Елегия на краището. Съдбата на българите в Западните покрайнини" (изд. "Рива", 2022).

Димитров е поискал официален документ за отказа, който първоначално му е бил отказан, но след няколко часа е получил такъв.

"На граничния пункт ми издадоха документ, който да подпиша. Според документа спешно трябва да върна книгите в България и не мога да вляза с тях в Сърбия", разказа още Димитров пред БТА и допълни, че е отказал да подпише документа.

"Говорих с консула на България в Ниш Димитър Цанев, който ме подкрепи и обеща да се чуе с властите., посочи той. - Надявам се, с помощта на медиите нещата да се променят. Това не може да продължава така. Аз уважавам правилата и бих искал и с мен да се отнасят така.“

Едвин Сугарев е поет, писател, публицист, политически деец и бивш български консул в Ниш, Сърбия. Научен сътрудник в Института за литература между 1986 - 1990 година, като междувременно преподава нова българска литература в СУ (1987) и води лекции върху българския експресионизъм в Пловдивския университет Паисий Хилендарски (1988). През 2008 година защитава докторат на тема Александър Вутимски - паралелни прочити. През 2010 година, в несъгласие с начина на реформиране в БАН, напуска и става преподавател в НБУ. Член на редколегията на Българистика Nuova - годишник на департамент Нова българистика към НБУ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

2

Valioka

10.08 2023 в 11:11

Ами ето го момента, в който Копейкин може да покаже, че е националист, а не нацист... Но няма да го направи, точно защото е нацист, а не националист. И като нацист подкрепя нацистка рассия и нейните сателити и му е през оная работа за българите в Западните покрайнини. Но като нацист има претенции към бесарабските българи в Украйна, при все че никой там не се оплаква от местните власти, за разлика от българите в Западните покрайнини. Ама къде са журналистите да го питат?

2550

1

alfakentavur

10.08 2023 в 11:08

А това не е ли фашизъм?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика