МВнР с нота до Северна Македония заради антибългарските лозунги на протестите

OFFNews 12 юли 2022 в 14:57 2827 0

Протест в РСМ

Снимка Radio Slobodna Evropa na Makedonski

Протест в РСМ заради френското предложение

Нота заради "многобройни прояви и лозунги, насочени срещу България" изпрати днес Министерството на външните работи на България до външното министерство на Република Северна Македония.

От дни в западната ни съседка се провеждат многолюдни протести заради т. нар. френско предложение, включващо условията, при чието изпълнение РСМ ще може да започне преговори за членство в Европейския съюз. Едно от тях е вписването на българите в Конституцията - нещо, което според президента Стево Пендаровски е малко вероятно да се случи. Протестите са изпъстрени с антибългарска риторика, заради което в нотата "се изразява дълбока загриженост от случващото се, което е в отговор и на разпространявания антиевропейски наратив срещу утвърждаването на добросъседски отношения между двете държави". Протестът на 10 юли например мина под мотото "Против побългаряването на Македония".

Предложението на Франция, която председателства Съвета на ЕС до края на юни, бе одобрено от българското Народно събрание и от правителството.

"Особено притеснително е - пишат от Външно министерство - че недоброжелателните прояви в публичното пространство ескалират в момент, когато София и Скопие активно търсят път към конструктивен диалог и намиране на трайни взаимноприемливи решения в интерес на европейската интеграция на Република Северна Македония и региона."

"Вярваме, че подобни прояви ще се превърнат в част от миналото, а нашите две държави ще успеят да отворят нова страница в отношенията си, основана на взаимно уважение и искрено приятелство", завършват те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews