Quantcast

Москва с първи официален коментар по шпионския скандал: София е открито недружелюбна и провокативна

Запазваме си правото на ответни действия, се казва в позиция на Министерството на външните работи на Русия

OFFNews Последна промяна на 25 януари 2020 в 19:36 5282 0

Москва излезе с официална позиция на разследването на българската прокуратура за шпионаж срещу двама руски дипломати, които ще бъдат изгонени от страната, 24 часа след като Специализираната прокуратура обяви, че е образувала две досъдебни производства за пресъпление срещу Републиката на двама руски граждани, които са събирали информация, представляваща държавна тайна

Днес Министерството на външните работи на Русия публикува позицията си. В нея се казва:

"На 24 януари българските власти решиха да изгонят от страната дипломат от (руското) посолство и служител на Търговското представителство на Руската федерация в България. Не са представени доказателства в подкрепа на това решение.

Считаме тази стъпка на официана София за открито недружелюбна и провокативна, противоречаща на конструктивния разговор и традиционно взаимно уважителния характер на руско-българските отношения. Запазваме си правото на ответни мерки".

От българската прокуратура вчера съобщиха, че разследването е установило, че в периода от 2017 г. досега единият от руснаците е шпионирал по механизмите на изборния процес в страната. Човекът е първи секретар в консулския отдел на руското посолство в София. По другото досъдебно производство е установено, че в периода от октомври 2018 г. до настоящия момент руският гражданин е събирал данни - държавна тайна, от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната. Информацията е ипращана в централата на руската разузнавателна служба в Москва.

Руснакът се е срещал с български граждани, които са имали достъп до информация от тази сфера. Допълнителна проверка е установила, че руският гражданин се ползва с дипломатически имунитет, тъй като е служител на Търговското представителство на Руската федерация в София.

Съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателните производства срещу двамата руски граждани са спрени, тъй като са с имунитет.

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследванията и за действията на прокуратурата.

През октомври м.г. България обяви, че двама руски граждани с дипломатически статут са нежелани у нас заради шпионаж.

Вчера от прокуратурата съобщиха за трима руски граждани, които са свързани с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!