Москов: Реформаторите могат и без ГЕРБ, но ще е по-трудно

Последна промяна на 09 януари 2014 в 11:44 5295 46

Петър Москов
Петър Москов

„Ако ГЕРБ има готовност да бъде част от този консенсус, това е добре. Ние можем да извървим пътя и сами, но без ГЕРБ, зад които стоят стотици хиляди хора, това усилие ще коства повече време и ще бъде по-трудно.“

Това заяви в ефира на bTV Петър Москов от Реформаторския блок (РБ). Думите му бяха коментар около намерението на Блока да потърси съдействие от ГЕРБ за оставката на правителството.

Москов отново поясни, че Реформаторите са отворени за съвместна работа с „всяка една политическа, обществена, гражданска, синдикална, неправителствена, работодателска организация, която е декларирала, че за тях оставката не търпи отлагане“. Той коментира, че ГЕРБ „е част от тази палитра“.

Бившият депутат посочи, че може да се говори за някакво бъдещо съдействие с която и да е формация, е необходимо тя да се съгласи с предложението на Реформаторите, че властта не е самоцел и след евентуални предсрочни избори трябва да има кратък мандат от година и половина.

„Важни са следващите стъпки от плана, а именно - нови избори и кратък програмен мандат на програмно правителство, излъчено от реформаторско мнозинство, което по календар, ден за ден, да сключи договор с избирателите и да свика ВНС. Това са параметрите, при които след избори РБ може да си партнира с други политически сили“, подчерта Петър Москов.

Той изтъкна още, че въпросът дали РБ ще може да си партнира с бившите управляващи зависи изцяло от ГЕРБ.

„Ако ГЕРБ е съгласен, че оставката не е цел, след която някакво друго мнозинство с участието на ГЕРБ се връща на власт по същите тези правила и тези омразни за всички нас механизми, които, между другото, бяха част и от управлението на ГЕРБ, това е лошо. Това означава, че ГЕРБ ще продължи да бъде плашило и алиби за тези управляващи да останат. Топката е в полето на ГЕРБ“, посочи Петър Москов.

В студиото на bTV бе и бившият министър на европейските фондове от кабинета на ГЕРБ Томислав Дончев. Той определи като „несъществен“ въпроса дали може да се говори за коалиция между ГЕРБ и Реформаторите.

„Целта и задачата са много по-големи – не значи това управление да бъде заменено просто от някакво друго, защото нещата няма да се получат. Ако някой коментира, че е необходимо преучредяване на държавта, това не е толкова силна дума. Крехките връзки между граждани и политици са скъсани, почти е скверно да коментираме думичката „морал“ в политиката“, каза бившият министър.

Петър Москов коментира още, че Реформаторите ще работят за оставка през февруари и избори „2 в 1“ през май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.01 2014 в 21:33

"Ние можем да извървим пътя и сами "-
Е точно с това фишкане я докарахте до тук я.Най-великите и най-умните егоистични ученици на човекомразеца Костов.Цялото ви дърпане до тук е циркаджилък белким откраднете още някой глас,ама го виждате резултата.Затово си налягайте ожълтените дупенца и се сговаряйте в името на хората.

09.01 2014 в 21:18НЕ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ СКЪПИ, А МИЛИОН И НЕЩО! ЗАПОМНИ!!!

09.01 2014 в 18:13

"Топката сега е в полето на ГЕРБ" - казва Доктора. Докторе,да ти припомня,че герберите са футболисти и могат да ви върнат топката обратно като ви уцелят по...топките. Така че по-внимателно с доверието.И без това преглъщаме с усилие някои от "реформаторите".Правим го,защото няма как и не може без малко отдръпване назад от "чисто" дясното.Аз лично успях да разбера стратегиета на РБ до момента,макар да трябваше да проследявам кривулици и завойчета.В ГЕРБ има може би свестни хора.Но съм убеден,че Борисов,Цветанов и много калинки не са между тях.Работете си вашата работа,която не е да говорите за Велико народно събрание,а да печелите симпатизанти.Не съм убеден,че тази идея за отложено добруване ще се хареса на хората.Всички искат нещата да стават бързо,защото ножът вече кълца кокала.

09.01 2014 в 17:31

А,не,МН!!Старите изтъркани лакърдии на Тройната ламя.Пропусна още много опорни точки:асфалтът не се яде,Бойко окрал милиарди и ги изнесъл с куфари,,спретнал фалшивите бюлетини..продължи,имаш ги написани.Аз помня малко неща от неговото управление:Не цепеше басма на никого,срещаше се с протестиращи,природозащитници и се вслушваше в исканията им.Кой държавник от демократичното време е отказвал договори на Саркози,на Путин?Не се забравя физиономията на държавния секретар на САЩ Х.Клинтън,че не успя да наложи американската фирма да добива шистов газ,а се съобрази с тревогите на хората!Москов казва:променихме се.От какво и към какво?..

09.01 2014 в 17:07

до 36 : абе не е едно и също кой ще спечели защото ГЕРБ и РБ са български партии поне а бсп и дпс са съветски агенти

09.01 2014 в 16:39

Дино,познавам такива хора. Също така знам, че ако има търсене на такива хора, ще има и предлагане - прост пазарен принцип. Само че вероятно много хора от коментиращите ще си дадат сметка, че за тях корупцията е ок, стига да обслужва техните нужди или да са персонално облагодетелствани.
Няма да направим промяна ако преди това не повярваме че е възможна!

09.01 2014 в 16:34

Единственият спасителен път за България е обединението на всички демократично мислещи,национално отговорни сили."Движение 22 септември" дава най-верен и правилен отговор за спасение на България.Пожелавам на РБ и на д-р Москов да мислят повече за родината ни и да се придържат към национално отговорното държавническо мислене,а не да политиканстват с оглед на безмерното си его.Повече истински антикомунизъм и демократичност,най-много любов и отговорност към България и воля за победа.Съединението прави силата.

09.01 2014 в 16:27

Много шум генерират деформаторите. Тека първо минат успешно поне веднъж през избори, тогава да говорят. Засега подобно нещо не се е случило, а и изгледите да се случи са нищожни. Народа никога няма да гласува доверие точно на тия – безцеветни лица без рацзпознаваема кауза и без ярък лидер.

09.01 2014 в 16:24

МН-еееееех...де ги тия хора ..замисли се познаваш ли такива и ако ги има защо са встрани от обществения живот..иначе ако такива се появят сигурен съм че няма човек в тая държава който да не гласува за тях..но уви..

09.01 2014 в 16:05

МН - нито съм платен/зашото имам стабилен и сигурен доход, нито съм идиот!Просто съм здравомислещ, следящ, свидетел и участник и потърпевш на всички събития и много преди 1989г.Най-важното съдя за хората по делата им и какво са оставили след себе си, а не по голите им приказки, обещания, изхвърляния и т.н.хахаха