Москов: Реформаторите могат и без ГЕРБ, но ще е по-трудно

Елица Мартинова 09 януари 2014 в 11:44 5794 46

Петър Москов
Петър Москов

„Ако ГЕРБ има готовност да бъде част от този консенсус, това е добре. Ние можем да извървим пътя и сами, но без ГЕРБ, зад които стоят стотици хиляди хора, това усилие ще коства повече време и ще бъде по-трудно.“

Това заяви в ефира на bTV Петър Москов от Реформаторския блок (РБ). Думите му бяха коментар около намерението на Блока да потърси съдействие от ГЕРБ за оставката на правителството.

Москов отново поясни, че Реформаторите са отворени за съвместна работа с „всяка една политическа, обществена, гражданска, синдикална, неправителствена, работодателска организация, която е декларирала, че за тях оставката не търпи отлагане“. Той коментира, че ГЕРБ „е част от тази палитра“.

Бившият депутат посочи, че може да се говори за някакво бъдещо съдействие с която и да е формация, е необходимо тя да се съгласи с предложението на Реформаторите, че властта не е самоцел и след евентуални предсрочни избори трябва да има кратък мандат от година и половина.

„Важни са следващите стъпки от плана, а именно - нови избори и кратък програмен мандат на програмно правителство, излъчено от реформаторско мнозинство, което по календар, ден за ден, да сключи договор с избирателите и да свика ВНС. Това са параметрите, при които след избори РБ може да си партнира с други политически сили“, подчерта Петър Москов.

Той изтъкна още, че въпросът дали РБ ще може да си партнира с бившите управляващи зависи изцяло от ГЕРБ.

„Ако ГЕРБ е съгласен, че оставката не е цел, след която някакво друго мнозинство с участието на ГЕРБ се връща на власт по същите тези правила и тези омразни за всички нас механизми, които, между другото, бяха част и от управлението на ГЕРБ, това е лошо. Това означава, че ГЕРБ ще продължи да бъде плашило и алиби за тези управляващи да останат. Топката е в полето на ГЕРБ“, посочи Петър Москов.

В студиото на bTV бе и бившият министър на европейските фондове от кабинета на ГЕРБ Томислав Дончев. Той определи като „несъществен“ въпроса дали може да се говори за коалиция между ГЕРБ и Реформаторите.

„Целта и задачата са много по-големи – не значи това управление да бъде заменено просто от някакво друго, защото нещата няма да се получат. Ако някой коментира, че е необходимо преучредяване на държавта, това не е толкова силна дума. Крехките връзки между граждани и политици са скъсани, почти е скверно да коментираме думичката „морал“ в политиката“, каза бившият министър.

Петър Москов коментира още, че Реформаторите ще работят за оставка през февруари и избори „2 в 1“ през май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!