Молдова спря членовете на забранена проруска партия от участие в избори

OFFNews 05 октомври 2023 в 07:11 2272 2

Снимка

Парламентът на Молдова предприе вчера стъпки, забраняващи участието на членове на забранената проруска партия "Шор" в местни избори от името на други партии или като като независими кандидати, предаде БТА.

През юни Конституционният съд обяви опозиционната партия за противоконституционна, но във вторник заяви, че членовете ѝ имат право да участват в местните избори на 5 ноември, ако не представляват забранената партия.

Партията, оглавявана от бизнесмена в изгнание Илан Шор, водеше месеци наред протести срещу президента Мая Санду и нейното правителство заради повишаването на цените. Санду обвинява както Шор, така и Русия, че се опитват да дестабилизират Молдова след руското нашествие в Украйна през февруари 2022 г., към което тя отправи остри критики.

В ход, насочен срещу членовете на партията на Шор, молдовският парламент одобри на първо и второ четене изменение на Изборния кодекс, което забранява на "определени хора" да участват в местните избори. Поправката, която вече приключи своето преминаване през парламента, предвижда органите на реда да представят списък с такива хора на централната избирателна комисия, която ще изготви окончателен списък.

Шор, който е в изгнание в Израел, осъди тези мерки. "Днес парламентът обяви тотална диктатура в Молдова", според негов пост във Фейсбук. Марина Таубер, неговият най-изтъкнат политически съюзник и кандидат за кмет на втория по големина град в Молдова, Белти, също осъди този ход като "тъжен и жалък".

По-рано вчера правителствената комисия за извънредни ситуации, оглавявана от премиера Дорин Речан, нареди да се изготви такъв списък, "за да се гарантират демократичните процеси на предстоящите избори и да се премахне опасността за държавата".

"Кремъл иска неговият олигарх (Шор) да дойде на власт в Молдова, за да се отърве от всички наказателни дела, да танцува по мелодията на Кремъл и да забие нож в гърба на Украйна.Ние няма да позволим това", заяви заместник-председателят на парламента Михай Попсой пред залата.

През април Шор беше осъден задочно на 15 години затвор заради банков скандал за 1 милиард долара и пране на пари, а САЩ и Европейският съюз му наложиха санкции. Той и Русия отричат да искат да дестабилизират Молдова.

Москва, която има около 1500 военнослужещи, разположени в отцепническата Приднестровска република, също отрича твърденията на Санду, че се е опитала да я свали от власт, но отношенията между двете страни се влошиха, припомня Ройтерс. Посланикът на Кишинев в Москва беше извикан от руското външно министерство във вторник и беше информиран, че Москва предприема реципрочни мерки след експулсирането на ръководителя на информационната агенция "Спутник Молдова" от страната на 13 септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

2

редовно четящ

05.10 2023 в 10:01

И тук трябва да стане, но едва ли.... Руzкият тумор има дълбоки метастази.

2099

1

Mateevk

05.10 2023 в 08:41

Сценарият е общо взето един и същ навсякъде, но у нас кой смее да забрани проруска партия? Браво на Молдова, че води тази неравна битка!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки