Mинистърът на културата поздрави ваксинираните депутати от 'Възраждане'

Ружа Райчева 14 януари 2022 в 12:07 4005 2

Снимка БТА/Минко Чернев

Аз и моето семейство сме ваксинирани, дори имах възможността да си сложа трета бустерна доза тези дни. Бих искал да подкрепя всички хора, които са имали смелостта публично да заявят, че са ваксинирани, в това число и хора от парламентарната група на "Възраждане".

Това заяви министърът на културата Атанас Атанасов по време на редовния парламентарен контрол днес и добави, че категорично подкрепя мярката за зелени сертификати и решенията на правителството относно противоепидемични мерки. 

"Ценим здравето като висша ценност, работим плътно с Министерството на здравеопазването и следваме указанията от тях."

26-годишната шахматистка Цвета Галунова от „Възраждане“ помоли Атансов да разясни какви са ограниченията и изискванията за зелен сертификат с сферата на културата. 

Галунова попита още дали Атанасов е наясно с петицията за достойно заплащане и подобряване на условията на труд в сектора, подписана от над 1300 души и внесена в културното министерство.

"Да, запознат съм с петицията за достойно заплащане. Наясно съм, че действащият повече от 10 години делегиран бюджет в държавните институти има нужда от актуализация. Всички искания на хората, подкрепящи петицията, са напълно разбираеми и са част от цялостната картина на българската култура", отговори ѝ той. 

Според Атанасов проблемите в сектора са много и засягат всички гилдии. 

"Моето мнение е, че решенията, които предстоят, трябва да са от една страна краткосрочни, но от друга страна трябва да бъде презицирана националната стратегия за култура."

Той обясни, че промяна на действащия в момента браншов трудов договор може да бъде осъществена само чрез представители на профсъюзни организации - и така да се увеличат заплатите в сектора.

Крум Зарков от БСП имаше въпрос относно сградата на Държавна опера – Русе, чийто покрив преди 2 години изгоря:

"Сградата е символ на града, неговата изисканост и култура. Доколкото разбрах със средства от застраховката се поправя покривът, но всъщност цялата сграда се нуждае от укрепване. Русенска опера се нуждае от финансовата помощ на държавата. Планирате ли отпускането на средства за ремонт?"

Атанас Атансов увери Зарков, че Министерството на културата планира да задели средства за ремонт на русенската опера през 2022 г. в капиталовата си програма. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

2

yoghurt

14.01 2022 в 15:39

Удобно е да се представят ползващите научният метод, тоест, проверяващите емпирично данните си, на срам и вина. Същевременно, тези от рода на “вярвам в науката” или “вярвам на еди кой-си медиен експерт” или на “еди кое си финансирано проучване”, когато влиза в остър конфликт с реалността на статистическите данни, какъвто припомням е случаят у нас - от към 27% ваксинирани, 25% от всички боледуващи да са ваксинирани, тоест почти нулев ефект спрямо разпространението, та такова противоречие само говори зле за хората, които повтарят едни и съши тези. А факта, че има вакснирани от “Възраждане” само ми ги повдга в очите - значи че партията не е диктаторска, значи и че хората вътре могат да мислят. Значи и че нашите данни които получаваме всеки ден от статистиката са потвърдени и от действията им - ваксината е само за хора, които се опасяват от смърт от ковид, но не предполага наличието на друг обществен ефект като неразпространението или приема в болниците (да напомня, че по прости сметки 55% от ваксинираните могат да влязат в болнца, ако екстраполираме процента от боледуващите ваксинирани за целият контингент ваксинирани). Така че, при липса на обществен ефект освен може би психологическият, който никока не е за подценяване - липсата на паника в тълпата вярващи помага обществото ни - но при липсата на друг ефект, всяка принудителна дискриминация на преболедували над ваксинирани е фашзъм. Не може да ограничаваш права и да въвеждаш срочен имунитет за едни, и безсрочен за други, стига да ползват фармацевтичните ти продукти. На държавно ниво. Без ефект. Това е капиталистчески тоталитаризъм, драги читатели. Моля да ме оборите, ако може, не ми харесва ама никак тази теза, но за съжаление тя е единствено потвърждаващата се за момента.

14469

1

случайно прочетох

14.01 2022 в 12:34

" работим плътно с Министерството на здравеопазването и следваме указанията от тях.""

Атанасов, дали първо да не помислите, пък после да следвате указания?
 
X

Подкастът на OFFNews