Правителството не изключи риск от миграционна вълна от Македония

OFFNews 12 май 2015 в 12:30 4187 6

Правителството отчете риск от миграционна вълна от Македония

Снимка БГНЕС

Правителството има готовност да реагира при евентуална криза, предизвикана от събитията в Македония. Един от рисковете, който може да се появи, е миграционна вълна.

Това стана ясно днес след заседанието на Съвета по сигурността при премиера. То беше свикано спешно след събитията в Македония, където беше неутрализирана терористична група. По време на акцията бяха убити 8 полицаи, а най-малко 14 терористи са убити. 

„На съвета бяха обсъдени политическите рискове във връзка със ситуацията в Македония. Като вътрешен министър мога да кажа, че имаме готовност във връзка с осигуряване на сигурността на границите и ограничаване на възможни миграционни вълни да вземем всички мерки. Към момента такива няма”, обясни пред журналисти вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Тя уточни: „Но ние отчитаме възможността да се появи такъв риск и имаме готовност за овладяване. Не случайно казах, че сме обсъдили и оперативни възможности, които да гарантират както националната ни сигурност, така и сигурността на българската граница”.

Състоянието на границата с Македония е спокойно, няма увеличение на пътникопотока, е отчел Съветът. 

Той обясни, че България има интерес за запазване териториалната цялост и стабилността на Македония. 

„Политическата криза, кризата на доверие в Македония, която наблюдаваме в последните месеци поражда политически вакуум, в който се намесват всякакви екстремистки движения, които могат да дестабилизират обстановката затова нашият призив е управляващи и опозиция в Македония колкото може по-бързо да възстановят диалога помежду си и да намерят изход и решение на политическата криза, което обаче минава през поемане на политическата отговорност”, заяви Митов.

„Отговорността е в Скопие, отговорността е в правителството. Проблемът трябва да бъде решен през силата на реформи, които очакваме в Република Македония от много дълго време. Това е призивът на всички наши европейски партньори. Реформи трябва да се случат и без тях европейското бъдеще на Македония не изглежда близко”, каза още той.

След заседанието Съветът излезе с позиция: 

Днес беше проведено извънредно заседание на Съвета по сигурността към МС. Участниците се обединиха около следните позиции:

За България са най-важни запазването на териториалната цялост на Република Македония и нейната политическа стабилност.

От ключово значение е и запазването на гражданския и етническия мир в страната.

Необходимо е да се възстанови диалогът между управляващи и опозиция , защото липсата му създава условия за дестабилизация.

В условията на вътрешнополитическа криза са необходими отговорни действия от страна на правителството, за да бъде върнато доверието на гражданите в работата на институциите. Има спешна необходимост от възстановяване на върховенството на закона, за което носи отговорност преди всичко правителството на страната.

Република Македония се стреми към членство в ЕС, което минава през тежки реформи. Те са спешни и само чрез тях може да бъде гарантирано изграждането на правова държава. Именно липсата на реформи бави започването на преговори за членство на Македония в Европейския съюз.

България не може да се меси във вътрешните работи на Македония, но е готова да окаже помощ, както по двустранна линия, така и в рамките на усилията на Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови