Quantcast

МИЕ спира 97 млн. лв. по европрограма за технологична модернизация на фирми

OFFNews Последна промяна на 23 юни 2014 в 15:20 2284 4

Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) е спряло 97 млн. лв. по процедурата "Технологична модернизация" на Оперативна програма "Конкурентоспособност".

Това обяви пред журналисти директорът на дирекция "Европейски фондове и конкурентоспособност" в МИЕ Ели Милушева.

Предвидените в края на миналата година европейски пари за технологична модернизация на родни фирми няма да бъдат изплатени, а договорите с одобрените компании няма да бъдат подписани.

Причината процедурата да бъде спряна са повече от 100 сигнала за нарушения на кандидати, участвали в нея. След като направили проверка, от министерството установили, че членове на оценителната комисия са разговаряли по телефона с някои от участниците, а условията при някои участници били променяни в движение, като по този начин се давало предимство на едни кандидати спрямо други. 

На 30 юни 2014 година 142 фирми е трябвало да сключат договори за получаване на средства по ОП "Конкурентоспособност", които да бъдат използвани за закупуване на модерна техника и оборудване, но заради наличието на жалбите и сигнали до ДАНС и прокуратурата, процедурата е спряна и договори няма да има. Класирането за технологичната модернизация е отменено заради риск от финансови корекции, спиране на програмата и забавяне на новата програма след 2014 година.

"От една страна имаме списък с одобрение за финансиране на фирми, не всички от които са играли нечестно и спрямо които отмяната на решението не е справедливо. Имаме и краен срок за сключване на договорите - 30 юни 2014 г., след който никакви проекти по оперативната програма не могат да бъдат сключени и средствата след него се губят автоматично. От друга страна имаме доказателство за нарушения и реален риск от финансови корекции при проверката, риск от спиране на програмата и забавяне на акредитацията за следващия програмен период, който риск никой не може да си позволи", обясни Ели Милушева.

Въпросните 97 млн. лева няма да бъдат загубени, а ще се разпределят в резервни проекти за енергийна ефективност и развитие на иновациите.

Милушева обеща още, че виновните в администрацията на изпълнителя на програмата ще си понесат последствията, но каза, че отговорност за това има и бизнесът, който насърчавал подобни корупционни и нерегламентирани отношения.

„Защо фирмите и консултантите не подават сигнали за това, че са изнудвани по време на процедурата", попита още Милушева, и допълни, че по случая е уведомила прокуратурата и ДАНС.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.06 2014 в 17:24

Ami iavno niakoia firma ot tezi koito e triabvalo da specheli ne e spechelila, izobshto ne razbiram zashto se uchudvate tova v Balgaria e normalno.

23.06 2014 в 20:20

демек са открили 97 милиона дето не са на наши хора. Примерно на хора на Васлиев, предвид че Пеевски все още е във власта. Сега бързо бързо да заместим хората на Василев с хора на Пеевски/Доган....страшна работа ей..

23.06 2014 в 16:18

Дори да ги дадат тези пари за чешмички и други глупости, вместо по евро програма - от това ще страдат дори обръчите от фирми които усвояват парите! Защото всеки 1 лев за евро програми връща обратно 4 лева в страната от Европа. А така изпити и изядени, се спира разтежа за дългосрочно, което е бумеранг дори за ядящите и пируващите в условията на чума.

23.06 2014 в 15:47

Въпросните 97 млн. лева няма да бъдат загубени, а ще се разпределят в резервни проекти за енергийна ефективност и развитие на иновациите.

... ахам! на градинките и чешмичките (за 500млн.) ше им турнеме акумулаторни ламри със соларен елемент(за 97млн.), че и нощем да се види убавинята!

... айде честито!