МИЕ спира 97 млн. лв. по европрограма за технологична модернизация на фирми

OFFNews 23 юни 2014 в 15:20 2820 4

Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) е спряло 97 млн. лв. по процедурата "Технологична модернизация" на Оперативна програма "Конкурентоспособност".

Това обяви пред журналисти директорът на дирекция "Европейски фондове и конкурентоспособност" в МИЕ Ели Милушева.

Предвидените в края на миналата година европейски пари за технологична модернизация на родни фирми няма да бъдат изплатени, а договорите с одобрените компании няма да бъдат подписани.

Причината процедурата да бъде спряна са повече от 100 сигнала за нарушения на кандидати, участвали в нея. След като направили проверка, от министерството установили, че членове на оценителната комисия са разговаряли по телефона с някои от участниците, а условията при някои участници били променяни в движение, като по този начин се давало предимство на едни кандидати спрямо други. 

На 30 юни 2014 година 142 фирми е трябвало да сключат договори за получаване на средства по ОП "Конкурентоспособност", които да бъдат използвани за закупуване на модерна техника и оборудване, но заради наличието на жалбите и сигнали до ДАНС и прокуратурата, процедурата е спряна и договори няма да има. Класирането за технологичната модернизация е отменено заради риск от финансови корекции, спиране на програмата и забавяне на новата програма след 2014 година.

"От една страна имаме списък с одобрение за финансиране на фирми, не всички от които са играли нечестно и спрямо които отмяната на решението не е справедливо. Имаме и краен срок за сключване на договорите - 30 юни 2014 г., след който никакви проекти по оперативната програма не могат да бъдат сключени и средствата след него се губят автоматично. От друга страна имаме доказателство за нарушения и реален риск от финансови корекции при проверката, риск от спиране на програмата и забавяне на акредитацията за следващия програмен период, който риск никой не може да си позволи", обясни Ели Милушева.

Въпросните 97 млн. лева няма да бъдат загубени, а ще се разпределят в резервни проекти за енергийна ефективност и развитие на иновациите.

Милушева обеща още, че виновните в администрацията на изпълнителя на програмата ще си понесат последствията, но каза, че отговорност за това има и бизнесът, който насърчавал подобни корупционни и нерегламентирани отношения.

„Защо фирмите и консултантите не подават сигнали за това, че са изнудвани по време на процедурата", попита още Милушева, и допълни, че по случая е уведомила прокуратурата и ДАНС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови