Меркел на изпит с местни избори

ОFFNews 13 март 2016 в 07:15 4220 8

Ангела Меркел

Близо 13 милиона германци са призовани да дадат своя глас днес на регионални избори в три провинции в Германия - Баден Вюртемберг, Саксония Анхалт и Райнланд Пфалц. Вотът се очертава като тест за политиката, водена от управляващата коалиция и канцлера Ангела Меркел на отворени врати за мигрантите, предаде БНР.

Разположението на силите в трите провинции е различно - в Саксония Анхалт се очаква победа на христяндемократите, които и до сега са начело на провинцията. Според социологическите проучвания силно представителство в местния парламент ще имат левите, които традиционно се представят силно в източните провинции и десните популисти от "Алтернатива за Германия".

В Баден Вюртемберг прогнозите сочат Зелените на министър-председателя Винфред Крешман като вероятни победители. Състезанието е рамо до рамо с христяндемократите на Ангела Меркел. Всъщност тази германска провинция е първата и единствена засега управлявана от Зелените., като и от тук се очаква значителен резултат за десните от "Алтернатива за Германия".

Съревнованието в Райнланд Пфалц е между коалиционните партньори на национално ниво – досегашният министър-председател от социалдемократите Малу Дрейер има силен конкурент в лицето на Юлия Кльокнер от христяндемократите. Както и в другите две провинции, и в тази протестния вот се очаква да отиде към "Алтернатива за Германия".

Германия е в очакване на резултатите от утрешната “супер неделя”, както тук политическите наблюдатели определят изборите в трите германски провинции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови