Масларова на първа линия: Какво прави ГЕРБ за децата с увреждания

OFFNews 24 октомври 2017 в 15:53 5195 0

„Управляващите умишлено завишават процента излишък. Те залагат по-нисък процент на БВП, след което го актуализират и се стига до по-голяма събираемост. Прави се с цел, събраните средства, да не се дискутират и подлагат на обсъждане в НС, а само с едно решение на Министерския съвет, да бъдат преразпределени по решение на управляващите“. Това заяви Пламен Милев, главен експерт в Направление „Публични политики“ към НС на БСП по време на обсъждане на бюджета на БСП в сферите социална политика и здравеопазване.

„БСП предлага да преминем към прогресивното подоходно облагане, вдигане на максималния осигурителен доход от 2600 на 3300 лв., в резултат на което предлагаме необлагаем минимум в размер на МРЗ. Разликата от нея до 3300 лв., да се облага с 10%. От тази сума до 10 000 лв. с 15%, и над десет хиляди лева – с 20%. Предлагаме същата прогресивна скала и за данъка върху дивидента. Съчетанието на тези две скали компенсира бюджетния дефицит, който ще се появи само от въвеждане на необлагаемия минимум“, обясни той и допълни, че БСП предлага увеличаване на приходната част, в резултат на събираемостта, като предвижда бюджетен дефицит 1,4-1,5%.

Според бившия социален министър Емилия Масларова управляващите замразяват 18 от общо 22 социални мерки и в ситуация на демографски колапс, в най-бедната, най-необразованата страна, управляващите предлагат само неработещи решения.

„В предложенията за бюджет на управляващите от 22 социални придобивки, без промяна остават 18. Нищо не се прави нито за децата с увреждане, нито за еднократните помощи при раждане, нито за помощите за близнаци, нито за майките-студенти. В ситуация на демографски колапс, в най-бедната, най-необразованата страна, в предложенията за бюджета на управляващите ни, се предлагат само фиктивни мерки“, каза тя.

Масларова е председател на Съвета по социална политика към НС на БСП.

По думите й фокусът в алтернативния бюджет на левицата е насочен към здравеопазването, социалната политика, образованието и развитието на регионите в България.

По отношение на социалната политика, БСП предлага да се завиши обезщетението за отглеждане на дете на осигурените майки, в размер на МРЗ.

„Предлагаме също допълнителна подкрепа за хората с увреждания и самотно живеещи възрастни, като се увеличи помощта на личните асистенти в размер на около 60 млн. лв. Увеличаване и на среднодневния размер на обезщетението за безработица, което с години стои на 7,2 лв., като ние предлагаме то да стане 12 лв. Управляващите предлагат то да бъде 9 лв., което означава, че с по 3 лв. на ден ще бъдат ощетени безработните, които са се осигурявали за риска „Безработица“ години наред“, посочи тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews