Мария Габриел доволна от модернизацията във външното министерство

Кристина Минчева 12 януари 2024 в 10:16 581 0

Мария Габриел

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел

Бюджетът на Министерството на външните работи за 2024 г. се е увеличил с 13 263 300 лв. В тази сума има над 8 млн., свързани с актуализация на Наредбата за командировъчните, а средствата в област външна политика в централния бюджет са в размер на над 7 млн. лв. Това означава силна подкрепа за българските общности извън граница, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по време на блиц контрол в Народното събрание.

Тя допълни, че ще има увеличение на бюджета на Изпълнителната агенция за българите в чужбина, а във връзка с ролята на България и присъединяването към шенгенското пространство, са осигурени са 2 млн. лв. за закупуването на мобилни станции от нов тип за въвеждането на новите изисквания във връзка с издаването на личните документи.

"5 млн. ще бъдат за изравняване на левовите заплати на служителите в централно управление и в задграничните представителства, за да прекъснем порочния кръг на намаляване на заплатите при заминаване на служителите на работа в чужбина", каза още Габриел. 

Министърът на външните работи цитира тези данни във връзка с въпрос за дипломатическата ни служба. Габриел изрази задоволство от модернизацията ѝ.

Тя изтъкна, че за нея е било важно службата да е достъпна за младите хора и да има връзка с образователните институции.

"Външното министерство сключва споразумение с университетите. В рамките на последните два месеца имаме две нови споразумения с университета в Русе и Военноморското училище във Варна. Има и конкурс за нови 15 стажант аташета".

По думите на вицепремиера повече от всякога имаме нужда младите хора да имат достъп до информация и да дават принос за външната политика на България.

Габриел посочи още, че българската дипломатическа служба трябва да живее с времето си, да дава шанс и перспектива на младите хора, да има състав, който позволява на България ясно да се утвърди като надежден партньор на ЕС и НАТО. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика