Марешки: Аз не съм юрист, но конституционалистът проф. Пламен Киров е гола вода

"Воля" има свой проект за промени в основния закон, писан от адвокати, но я пази в тайна, за да не я открадне някой

OFFNews 30 ноември 2020 в 11:00 3061 0

„Един мъдър човек ми каза, че нещо като започне като порнография, завършва като порнография. Така започнаха изказванията на проф. Пламен Киров преди няколко дни. – професор по конституционно право в Софийския университет и бивш съветник на президента Георги Първанов. Аз не съм юрист, но този връх на конституционализма е гола вода.“

Това обяви лидерът на „Воля“ и зам.-председател на парламента Веселин Марешки пред бТВ.

Той потвърди, че явно исканите през годините промени в конституцията са кьорфишек и така е от 2009 г. насам, „защото няма политическа партия извън „Воля“, която да не е казвала, че трябва Велико народно събрание“. Марешки подчерта, че не е за ВНС, въпреки че подписът му стои под предложението на ГЕРБ за промени в основния закон.

Марешки призна, че не е чел нито един проект за промени в основния закон, но има свое предложение за изменения, писан от адвокати.
„Ние от „Воля“ твърдим, че конструкцията ВНС е ненужна. Няма нужда да чета проекта на ГЕРБ, защото проектите на президента, както се оказа, на никого от хората, които казаха, че трябва да има промени, не им прочетох проектите, защото те не ги внесоха.“

При разглеждането на въпроса за промени партия „Воля“ гласувала „въздържал се“, „защото по принцип сме против, искахме да видим дали има нагласа всички тези хора, които са се обявявали за ВНС, ще си вкарат проектите. Никой нищо не вкара и ние гласувахме против“.
„Онзи човек Пламен Кирив ни говори, че това не било конституционна дейност, а политическа – да се запази ГЕРБ на власт. Кажете ми по кой закон ГЕРБ и днеска не може да падне от власт. Тупат топката некадърниците, които не могат да свалят ГЕРБ от власт. В битка съм с невежеството. Ако Пламен Киров е върхът на конституционализма и говори такива нелепости, аз не съм юрист, обаче имам малко повече ум и не мога да си позволя някой от най-високата трибуна да казва, че намаляване на броя на депутатите ще доведе до промени на политическото представителство. Това е пълна глупост. Това не променя представителството“, бе категоричен Марешки.

Той обясни, че работи с една от двете най-големи адвокатски кантори. „Аз съм си подготвил свой проект за конституция. Ако всички си бяха изкарали проектите, щяхме да видим кой е най-добър, кой ползва най-добрите експерти“, каза лидерът на „Воля“. Той прочел своя проект, утвърдил го и е готов за публикуване. Но от страх да не му го открадне някой Марешки го пази още в тайна.
„Не съм прочетол проекта на ГЕРБ, и на президента не го прочетох, и на Радан Кънаев проекта не прочетох, и на БСП алтернативния не прочетох. Защо да публикувам проекта, като няма дебат. Когато президентът си обнародва проекта за конституция, в същия ден аз ще обнародвам моя. Ама трябва да имам база за сравнение, не после те ми откраднат моя проект, защото аз съм инвестирал пари, адвокатите са инвестирали доста познания – те са истински специалисти, не такива празни говорители. Нашата конституция е писана от адвокати“, съобщи Веселин Марешки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Ще се напълни ли Европарламентът с глашатаи на Путин