Манолова: Отпускането на 220 млн. лв. за фирми в енергетиката е спряно

OFFNews 27 февруари 2020 в 09:33 2489 1

В резултат на участието ни в заседанието на Комисията по енергетика в парламента във вторник и изпратено писмено становище депутатите в Икономическата комисия в Народното събрание са се отказали от отпускането на 220 млн. лв. държавна помощ на няколко частни компании от енергетиката, за въглеродни емисии. Тази помощ щеше да е платена от джоба на българина, като му се увеличи цената на тока с между 3 и 7 лева на мегаватчаса.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова в Смолян, където тя организира безплатна приемна за гражданите и среща с обществеността.

„Тези частни компании трябваше да получат тази държавна помощ, като по този начин сметката на крайния потребител щеше да се увеличи с между 3 и 7 лева. Увеличението на цената за гражданите щеше да зависи от това каква сума държавна помощ щеше да се гласува - дали 220 млн. лв. за няколко фирми или 33 млн. лв., в зависимост от различните предложения. Надяваме се и при гласуването в пленарната зала на второ четене на Закона за ограничение на измененията на климата да не се приеме отпускането на тези средства", допълни Манолова.

Тя подчерта, че компаниите, на които е трябвало да се отпусне държавната помощ, са имали 1,5 млрд. лв. печалба за миналата година.

Манолова заяви, че от Гражданската платформа е изпратено и писмо до еврокомисаря по икономиката и до Евростат да бъде извършена проверка на качеството на данните и на процесите в българския Национален статистически институт (НСИ).

„Подаването на неверни данни е риск да се нанесе удар върху имиджа на България. Наистина става дума за грешка, която е в размер на 4 млрд. лева. Неверните данни могат да доведат до това да сме уличени като европейска държавата, която се опитва да излъже европейските институции", заяви тя и добави, че точните статистически данни са еднакво важни както за гражданите, така и за бизнеса, правителството, ЕК, Евростат и ЕЦБ.

В пресконференцията участие взеха и представители на Инициативния комитет от Девин, който се бори срещу единната цена на водата в областта.

„Обмисляме да започнем общонационална подписка, която освен срещу зариването на България с боклук, да бъде и срещу единната цена на водата", заяви Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13874

1

emanuilis

27.02 2020 в 12:00

Т.е. ако не беше #МаяМа нямаше да има такова решение?! Ха, ха, ха!

„Видяла жабата, че подковават коня, и тя вдигнала крак!"

#МаяМа, помним!