Македонският президент сравни Кирил Петков с Нелсън Мандела

OFFNews 04 февруари 2022 в 16:47 3603 1

Снимка Архив

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски сравни премиера Кирил Петков с бореца срещу апартейда в Южна Африка Нелсън Мандела.

"Откакто е министър-председател, това е все едно да говоря с Мандела, ако го сравните с казаното от няколко министри от предишното правителство на Борисов, при което имахме ежедневно количество обиди към нас като народ и нация", заяви Пендаровски.

За Гоце Делчев

Президентът откри изложбата "150 години от рождението на Гоце Делчев (1872-2022)", организирана от Държавния архив на Северна Македония в Музея на македонската борба. Изложбата е под патронажа на Пендаровски.

Той каза, че не вижда проблем, че някой от съседите на неговата страна изпитва пиетет към един от "основополагащите камъни на нашата държавност", без оглед на това има ли или не формално решение за съвместно честване на личността и делото на Гоце Делчев.

"В условия, когато историческата комисия още не е стигнала до обща формулировка, това е акт на добра воля от двете страни, който ще помогне за намаляване на напрежението, последвало след българското вето", каза Пендаровски, цитиран от ТВ 21.

Така той отговори на журналистически въпрос какво мисли за това, че българска и македонска делегация полагат цветя на гроба на Гоце Делчев.

За Кирил Петков

За изявлението на премиера Кирил Петков, че има сили, които не желаят развитие на добросъседски отношения между двете държави, Пендаровски смята, че то не влошава ситуацията.

Според Пендаровски трябва да се има предвид и вътрешният контекст в България, тъй като откакто е премиер, реториката на Петков е като че говори Нелсън Мандела - в сравнение с това, което са говорили няколко министри от предишното правителство на Бойко Борисов.

Българите в македонската конституция

Решението дали българите да бъдат вписани в македонската конституция ще бъде самостоятелно решение на македонските институции, твърди Пендаровски.

"Намеса е всяко искане, което идва отвън в нашата правна и политическа система (...) Българите в Северна Македония са и наши граждани. Ако решим, че е добре да ги включим в конституцията, ще ги включим, но това ще бъде наше автономно, самостоятелно решение на македонските институции", каза президентът.

Освиркан 

Пред църквата "Свети Спас", където е гробът на Гоце Делчев, днес македонският президент беше освиркан от група демонстранти. Те скандираха "Продадохте Македония".

За освиркването Пендаровски каза, че в една демократична държава е нормално гражданите да изразяват недоволство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови