Кунева: Знам как да премахна мониторинга

Елица Мартинова 22 януари 2014 в 16:37 4790 14

Меглена Кунева, Снимка: БГНЕС
Меглена Кунева, Снимка: БГНЕС

"Реформаторският блок има отговор на всички въпроси, свързани с препоръките от доклада на Европейската комисия. Ако ги изпълним като страна, аз ви давам гаранция, че бих могла да махна този мониторингов механизъм и знам как."

Това заяви в интервю за OFFNews председателят на "Движение България на гражданите" и един от лидерите на Реформаторския блок Меглена Кунева.
По думите й мониторинговият механизъм би могъл да бъде премахнат за месеци, но условията за това са "мотивация от политиците да слушат българските граждани, професионализъм в съдебната система и при хората, които работят в сектора на сигурността".

"Ако се спре партийната намеса, ако има добра форма на оценка, тогава ще ви кажа точно за колко не години, а месеци мога да се справя", посочи бившият еврокомисар.

Според Кунева констатациите в новия доклад ясно показват, че България не може да се надява скоро да влезе в "Шенген". Тя подчерта, че заключенията от мониторинговия механизъм отпращат негативно послание до политиците в ЕС. Тя е категорична, че ако кабинетът бе подал оставка след избора на Пеевски за шеф на ДАНС, докладът на ЕК е щял да бъде различен.

"Ако имахме предсрочни избори, този доклад нямаше да бъде такъв. Ако те си бяха подали оставката след гафа, щеше да е някаква надежда. Щяха да си кажат "уау", за пръв път българските политици носят отговорност, а най-голямата отговорност е да си подадат оставката. Пропуснат шанс - за тях, за всички. Не разбирам този инат", посочи Меглена Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!