Кунева с нов пост в Брюксел

OFFNews Последна промяна на 15 август 2017 в 10:37 7215 5

Лидерът в оставка на партия Движение България на гражданите Меглена Кунева е предложена за нов пост в Брюксел.

Това се разбира от Официалния вестник на Европейския съюз от 28 юли 2017 г., съобщава БГНЕС.

Кунева е предложена от Европейската комисия за член на Комитет, който се занимава със статута и финансирането на европейските политически партии. Заедно с нея, председателят на ЕК Жан Клод Юнкер е номинирал и португалския политик и бивш еврокомисар Антонио Виторино.

През есента на 2014 г. бяха приети нови правила относно статута на европейските политически партии и свързаните с тях политически фондации. С това се целеше повишаване на прозрачността при финансирането им и спазване на ценностите, на които се основава Европейският съюз. Контролът върху дейността на европейските партии и свързаните с тях фондации се осъществява от шест-членен орган, като ЕК и Европейският парламент определят по двама представители.

Назначението е обвързано с подписването от всяко определено за член лице на декларацията за независимост и липса на конфликт на интереси, става ясно от решение на Европейската комисия от 26 юли 2017 г.

“Няма да искам и няма да приемам указания от институции или правителства, нито от каквито и да било други органи, служби или агенции. Ще се въздържам от всякакви действия, които са несъвместими с характера на възложените ми функции. Декларирам, че доколкото ми е известно, не съм в конфликт на интереси. Конфликт на интереси съществува, когато безпристрастното и обективно упражняване на задълженията ми на член на комитета, съставен от независими изтъкнати личности, е опорочено по причини, свързани със семейството, личния живот, политическата, националната, философската или религиозната принадлежност, икономически интерес или всякакъв друг интерес, който е общ с този на потенциален получател. По-специално декларирам, че не съм член на Европейския парламент, на Съвета или на Комисията. Не упражнявам изборни мандати. Не съм длъжностно лице или друг служител на Европейския съюз. Не съм настоящ или бивш служител на европейска политическа партия или на европейска политическа фондация”, гласи дословният текст на Декларацията за независимост и липса на конфликт на интереси, която Кунева е трябвало да подпише, за да стане член на Контролиращия орган на европейските партии и фондации.

Меглена Кунева e поканена от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да влязе в състава на Комисията на независими видни личности на организацията на Европейските политически партии. Номинацията на двамата бивши европейски комисари за представители на Европейската комисия в органа беше потвърдена единодушно на заседание на комисарите, потърдиха и от ДБГ.

По двама представители имат и Европейският парламент, и Европейският съвет. Основната функция на структурата ще бъде да дава становища относно придържането на европейските политически партии и фондации към основните европейски ценнoсти, както и спазването на регламента относно статута и финансирането.

Комисията ще започне работа през октомври. Членовете й ще се събират за заседания, съобразно собствен график.

Меглена Кунева и Антонио Виторино са номинирани заради успешната им работа като европейски комисари, съобщават още от ДБГ. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6118

4

Christina Ostrikova

15.08 2017 в 13:05

"Основната функция на структурата ще бъде да" се усвоят едни пари. Синекура му викат на латински - sine - без, cura - грижа. Болните амбиции са неизлечими за някои. Докога ще издържаме тези чиновници-паразити, питам се и отговор не чакам!

17059

2

рамбо

15.08 2017 в 11:21

Тежко и горко на Европейския съюз и на тези , които го издържат, след като такива , като Пръмова-Кунева са постоянно абонирани за висши длъжности в Брюксел

6569

1

Black Hex

15.08 2017 в 11:00

Ако искаш да отложиш решаването на проблем, създай комисия. Ако искаш да се отървеш от Кунева, прати я в комисия.
Няма такава отвратителна нагаждачка като тази "йес-ка"!