Quantcast

Кунева обяви приоритетите си, иска решение за учебниците за 1 и 5 клас

OFFNews Последна промяна на 02 февруари 2016 в 19:24 4450 7

Снимка БГНЕС, Архив

Вицепремиерът Меглена Кунева.

Три спешни приоритета за следващите месеци представи вицепремиерът Меглена Кунева на срещи с групите на ГЕРБ, РБ, АБВ, ПФ и БДЦ днес при представянето на номинацията й за министър на образованието и науката, съобщи пресцентърът на ДБГ.

"В спешен порядък следващите месеци трябват да бъдат завършени оставащите 16 (от общо 19) държавни образователни стандарти, за да може да влезе в сила Законът за предучилищното и училищното образование и да почне нормално следващата учебна година", посочи Кунева. Тя подчерта, че е важно да се намери скоростно решение с учебниците за първи и пети клас.

Според Кунева ключово е в обсъждането на учебните програми да има диалог и консултации с всички заинтересовани страни, за да не излиза както досега, че се правят на тъмно и това да създава излишно обществено напрежение.

Като втори спешен приоритет вицепремиерът посочи промените в Закона за висшето образование. Финансирането и приемът трябва да се основават на качеството, да са съобразени с пазара на труда, с приоритетите на държавната политика, посочи тя.

Третата непосредствена задача е акредитацията на сертифициращия орган по оперативна програма "Наука и иновации за интелигентен растеж". Това са средства за училищна инфраструктурата, за мерки срещу ранното отпадане на деца от училище, за иновации, за учене през целия живот, посочи Кунева. Трябва да се създаде добра организация за работа в министерството, коментира още вицепремиерът.

Сред дългосрочните си приоритети тя избори подобряването на резултатите на българските ученици в класации като PISA, модернизацията на образованието и прегледа на стратегиите в образованието.

На въпроси на депутати за патриотичното образование Кунева отговори категорично, че важните текстове трябва да останат в учебните програми, но еднакво важно е децата да имат функционална грамотност, за да разбират както четат. Кунева припомни, че през 2005 г. е била инициатор на превеждането на химна на българската просвета "Върви народе възродени" на 23 европейски езика.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.02 2016 в 23:22

Тая на кой ли не пристана на онова мадридско говедо,на роденото в Украйна изчадие и сега на Боко Тиквоча ,и тая ако не е политическа гювендия.Мама му стара толкова ли е сладко във власта

02.02 2016 в 21:13

Как какво - ще съжителства. Все с някого.

Не е факт че това е главния и приоритет. Може да е пак да се метне обратно къде брюксел, това е по-гъзария. Да си говори на воля на брюкселско-чиновнически диалект, и сичкото плебс да и вика Ноо си веуика ма како, леле кфа ти е гоуема п... Тфа, службата бе, не друго. И да се има за управител на баш цивилизацията, и въобще.

02.02 2016 в 21:11

"Кунева припомни, че през 2005г. е била инициатор на превеждането на химна на българската просвета "Върви народе възродени" на 23 европейски езика."

Това да го приемем като благотворителност ли или като индулгенция...

А за АЕЦ Козлодуй не "припомни"...????

02.02 2016 в 20:34

Пропуснала е най-важния си приоритет, да се "усвоят" едни пари от Европа, че тия за инфраструктура намаляха и Доган, Пеевски и съдружие може да заслабнат.

02.02 2016 в 19:58

Къртим, ма не извозваме.

Сигурно има и други ценни и вредни умения.

02.02 2016 в 19:51

Пробиваме дупки всякакви, режем дини, къпем бебета, пишем учебници