Кунева обяснява що е то приоритетна специалност на среща с ректори и студенти

Симона Костадинова 12 май 2016 в 14:11 6022 0

Вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева ще събере на среща ректорите на медицински университети и техни студенти заради напрежението, възникнало заради разделянето на специалностите на приоритетни и неприоритетни.

Неприоритетните, каквато се оказа медицината, бяха лишени от правото да получават европейски стипендии за успех.

Това решение предизвика протест, който ще се състои идния понеделник, 16 май, пред сградата на Министерството на образованието и науката.

Кунева анонсира срещата пред журналисти в парламента. Тя призна, че думата "приоритетни" от правителственото постановление е "малко подвеждаща".

"Това далеч не значи, че останалите са неприоритетни. Как може да не е важна медицинската професия или да не е важно юридическото образование", попита тя и обясни, че приоритетни, по смисъла на документа, означава специалности, чиито кадри са дефицитни на пазара на труда. Европейските стипендии са инструмент за привличане на студенти в тези специалности, обясни Кунева решението.

"Образователният пазар няма достатъчно стимули, за да привлече студенти в тези направления", допълни вицепремиерът.

Тя подчерта, че държавата дава най-много пари за обучението на бъдещите медици. Ако мислите, че държавата е абдикирала от това да подкрепя медицинската професия, това е дълбоко невярно, подчерта Кунева и припомни, че всички - не само студентите от приоритетните специалности - имат право да кандидатстват за награди по същия проект, по който се отпускат стипендиите за успех. 

"Проблемът не е в това, че студентите по медицина не получават стипендии, проблемът е, че завършващите млади лекари намират по-добри условия за реализация навън", каза още тя.

От думите на Кунева отново се разбра, че е възможно Найден Зеленогорски да бъде номинацията на РБ за президент. Тя обаче подчерта, че никога не го е посочвала като официална кандидатура на РБ за държавен глава. "Изброих какви качества трябва да има президентът, ваши колеги коментираха, че на тях отговаря Зеленогорски. Аз казах, че много се радвам, че го припознават в това описание", каза тя.

Вицепремиерът коментира и изказването на премиера че още малко, ще се изнерви на партньорите си и ще се кандидатира за президент с думите, че човек може да сподели емоцията си.

"Много е важно в момента да бъдем повече държавници. Би било повече от полезно да извадим пред скоби неща, за които може да се постигне национално съгласие", каза още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !