Реформатори питат Кунева защо студентите по медицина са неприоритетни за държавата

Симона Костадинова 12 май 2016 в 10:04 7044 2

Депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок (РБ) Мартин Димитров и Петър Славов са внесли въпрос към вицепремиера и образователен министър защо студентите по медицина, фармация, право, дентална медицина не са приоритетни за държавата и са лишени от правото да кандидатстват за европейски стипендии за успех, научи OFFNews.

Решението е взето от Министерския съвет (МС). С постановление е определен списък от 32 „приоритетни професионални направления“. Само студентите в специалности от тези направления ще имат право на европейски стипендии за успех. "На практика това означава, че всички останали студенти, приети в „неприоритетни“ специалности, няма да имат право на допълнителната стипендия за отличен успех", смятат двамата депутати.

Разделянето на студентите на "приоритетни" и "неприоритетни" доведе и до недоволство от страна на студентите. Асоциацията на студентите по медицина организира протест в понеделник (16 май) пред сградата на Министерството на образованието и науката. Демонстрацията ще започне в 17 ч. 

"Сред специалностите, които постановлението на Министерския съвет определя като „неприоритетни“ са изключително важни за развитието на всяка държава направления като медицина, право, икономика и пр. Същевременно редица проучвания сочат, че страната ни изпитва остър недостиг на квалифицирани кадри в горепосочените сфери. Парадоксално в списъка с „приоритетните специалности“ под номер 26 откриваме „Ветеринарна медицина“, докато учащите за лекари, хирурзи и медицински сестри в хуманитарната медицина нямат право на европейска стипендия", смятат Димитров и Славов.

Те подчертават, че целта на европейските стипендии, условно казано, е да се награждават петимата студенти с най-висок успех от всяка специалност, а не да представляват допълнително субсидиране за някои специалности. 

Ето какво гласи въпросът на Мартин Димитров и Петър Славов, на който вицепремиерът Кунева ще трябва да отговори:

"По какви критерии едни професионални направления във висшето образование са приоритетни, докато други специалности – не? Съобразено ли е ПМС No.64 с данните за очакваното търсене на кадри от съответната специалност в бъдеще-напр. очаквания сериозен недостиг на специалисти в сферата на медицината? Планира ли МОН допълнение или изменение на списъка с приоритетните професионални направления или изменение на методиката за определяне на студентите, имащи право на т.нар. „европейска стипендия“ по начин, по който студентите от едни специалности не се дискриминират спрямо други и се насърчават високите академични резултати на студентите, независимо от специалността, която изучават?"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови