Quantcast

Кунева: Обещах да внеса още по-строг антикорупционен вариант и той вече е факт

OFFNews Последна промяна на 06 март 2016 в 11:18 2210 5

След първото отхвърляне на антикорупционния закон обещах да внеса още по-строг текст и това вече е факт. В новия проект към единния антикорупционен орган ще бъде приобщена и Комисията за отнемане незаконно придобитото имущество. Това заяви в ефира на БНР вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по повод обявения проект за Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности и отнемане на незаконно придобитото имущество.

Тя изрази очакване, че този път законът ще бъде приет от Народното събрание, като посочи, че най-голяма подкрепа очаква да дойде от гражданското общество. Това е структуроопределящ закон и тест за нормален политически живот, категорична беше Кунева.

Нетърпението да видим резултати и доказана справедливост е достигнало толкова високи степени в обществото, че няма политик, който да може да му устои, ако иска да остане в политиката, а не просто да си купи нов джип. Млади хора напускат страната поради липса на справедливост, защото им се живее в уредена държава, посочи вицепремиерът.

Законите не се правят, за да ги одобрят политиците. Обратно - правят се, за да ги одобрят хората, а хората искат по-драстични мерки срещу корупцията, каза Кунева. Няма как обществото ни да върви напред, ако власт значи обогатяване, категорична беше тя. Антикорупционния закон е насочен към високите етажи на властта, защото оттам тръгват проблемите, посочи Кунева и цитира поговорката за главата на рибата. Когато няма нормално обяснение защо един човек забогатява и когато това е свързано с нарушаване на обществените правила, той трябва да бъде наказан - както през наказателния кодекс, така и през отнемане на имуществото, каза още Кунева.

По думите й ако опозицията - парламентарна и извънпарламентарна - подкрепи законопроекта, тя няма да бъде по-малко опозиция. Нека останат различията по въпроса как, а не по въпроса имаме ли нужда от действия сега, каза още тя. Според нея борбата с корупцията може да бъде обединителна кауза за нацията.

Кунева посочи, че новият законопроект е отчел появилите се критики при първия вариант. Ръководството на бюрото ще се избора от 2/3 от парламента, за да не се тревожат депутатите, че изпълнителната власт ще използва органа за разправа с опозицията. Също така има гаранции за спазване на правата на всеки човек, който е обект на проверка, каза още вицепремиерът.

Тя посочи, че отказът на депутатите да приемат първия вариант и забавянето имат донякъде и положителна страна. Докладът на ЕК каза категорично, че такъв закон е напълно необходим, за времето успяхме да го направим още по-строг, а общественото нетърпение за борба с корупцията стана още по-радикално, обобщи тя.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.03 2016 в 09:10

Нови структури, нови средства, които ще бъдат дадени на стари хора, които ще се борят с корупцията също толкова колкото и останалите антикорупционни органи. Така че дали ще се приеме този закон или не няма никакво значение за корупцията, имайки предвид какъв "принципен" политик се занимава с поредна бюрократична структура.

06.03 2016 в 17:11

Тя Кунева обеща и да не отстъпва от съдебната реформа, но беше по-ниска от тревата, когато Христо Иванов подаде оставка и Радан Кънев мина в опозиция. Толкова с нейните обещания..

06.03 2016 в 12:05

"Тя изрази очакване, че този път законът ще бъде приет от Народното събрание, като посочи, че най-голяма подкрепа очаква да дойде от гражданското общество."

Много зависи от структурата и начина на функциониране на звеното. Ако пак се повтаря моделът на сталинската ни прокуратура, очаквам много силен отпор. Дори да не е румънския модел /по Лаура Кьовеши, а не по Кънев/, трябва да има някакви гаранции за независимост на редовите инспектори от преките им началници и шефа на бюрото. Другите идеи, които ни се рекламират, изглеждат добри.

06.03 2016 в 11:41

Явно е умряла циганката дето я хвалеше и мадам започна сама...

06.03 2016 в 11:40

Не, мадам Йес, още далеч не е 'факт'. 'Факт' ще стане като има осъдени и вкарани в дранголника по него. От вашите.

Дотогава е само смокиново листо.

И, без да се напъвам много, вангувам, че ще остане такова, както всичкия ти 'принос'.