Корнелия Нинова подаде оставка, но ще управлява БСП до януари (обновена)

Юлиана Ончева 16 ноември 2021 в 12:27 20262 3

Корнелия Нинова

Снимка БТА/Асен Тонев

Корнелия Нинова обявява, че подава оставка

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка на заседание на Изпълнителното бюро на БСП, което се проведе по-рано днес. 

Изчаках окончателните резултати. Оценявам резултата ни като катастрофален. Особено това, че отстъпихме от трето на четвърто място, след като дойдоха гласовете за ДПС от Турция, каза Нинова след заседанието. 

По думите ѝ машинното гласуване и Ковид кризата са част от обективните причини. Но отговорността я поемам аз, каза Нинова. 

От вчера една група от БСП ми искат оставката, но това не ме впечатлява - вътрешната опозиция ми иска оставката от пет години. Но ме изненада, че служебният кабинет чрез говорителя си Антон Кутев ми иска оставката. Изненада ме и, че социалистите - членове на ИК на Румен Радев, ми искат оставката с писмо. Правителството да не се занимават с БСП, а с кризите, а ИК да си гледа балотажа, отсече Нинова. 

Поемам цялата отговорност, вината е само моя - и тя е, че мълчах, когато трябваше да говоря истината. Това е моята вина и аз подавам оставка като председател на БСП, обяви Нинова. 

Опозицията ми се прехвърли в служебния кабинет. Тя работеше за Продължаваме промяната по време на предизборната кампания, каза още Нинова. 

Имаме да решаваме два въпроса - ИБ свиква заседание на НС в събота. Той трябва да ми даде мандат за водене на преговори за съставянето на правителство. И да свика конгрес, който да констатира оставката ми, вероятно през януари. Дотогава съм председател, подчерта Нинова. 

В края на май 2019 г. Нинова заяви, че подава оставка пред Националния съвет на БСП. Тя поиска бързо да бъде свикан конгрес, на който да стартира процедурата за пряк избор на лидер от всички членове на партията. 

После тя оттегли оставката си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

3

Atan

18.11 2021 в 21:41

Нинова пак си играе на оставка тип оставка -няма оставка. Не признава поне една своя грешка, виновно е служебното правителство и Радев. С това заслужава овациите на кукловодите и силите на статуквото. Които най-вероятно са и авторите на сценария, по който тя неочаквано заигра ролята на жертва на президента.

3767

2

Име на профила

16.11 2021 в 18:23

Абе извадила тя... БСП затъва все по-дълбоко на всички поледователни избори - висчки виновни, само не и Корнелия. Все едно малко дете ги е писало тия редове...