Комисията по досиетата обяви имената на още кредитни милионери от ЦКБ

OFFNews 25 март 2016 в 12:45 9884 2

Комисията по досиетата обяви още имена на хора, които са работили във фирми с невърнати кредити в размер над 1 милион неденоминирани лева към Централна кооперативна банка (ЦКБ).

Проверени са 64 души. За 12 липсват данни за идентификацията им. За един не са открити всички необходими данни и проверката продължава.

Решението на Комисията е от 22 март.

В списъка фигурират имената на:

Александър Димитров Попов, съдружник във фирмата длъжник ДФГ „ЕЛБУР”, София (СД "ЕЛБУР ПОПОВ И СИЕ" – по бюлетина). Той е бил агент Николов към управление VI-I-IV на Държавна сигурност, пишат от Комисията.

Аспарух Драганов Карастоянов, член на УС на "Плама", Плевен. Той е бил агент Максимов към ОУ на МВР-Варна-ДС.

Вера Христова Ахундова, член на УС на "Плама", Плевен. Според решението на Комисията по досиетата, тя е била агент Ана Хранова към управление VI-IХ-I на Държавна сигурност.

Пред OFFNews Ахундова, бивш акционер в КТБ, чието име се свързва и със сдружение "Ние, гражданите", категорично отрече както да има нещо общо с невърнатите на ЦКБ суми, така и да е била агент на Държавна сигурност. Тя заяви, че в цитирания период е била в Москва, където е работила по дисертацията си. Категорична е, че фигурира като агент на ДС заради изфабрикувано картонче. Ахундова заяви още, че ще заведе дело срещу Комисията.

Людмил Милушев Досев, едноличен собственик и управител на фирмата длъжник "ЖОРЖ 93" ЕООД, Велико Търново. Той е бил щатен служител на ОУ на МВР-Велико Търново-ДС.

Николай Георгиев Тренчев, член на Съвета на директорите и на Надзорния съвет на "Плама", Плевен. Бил е щатен служител към Второ главно управление на ДС.

Рашко Илиев Радев, член на УС на "Плама", Плевен. Бил е секретен сътрудник с псевдонима Ната към ДС, ПГУ-VII.

Дългът на "Плама", Плевен е 158 790 000 неденоминирани лева главница и 307 485 000 неденоминирани лева лихви.

"ЕЛБУР ПОПОВ И СИЕ" дължи 6,042 000 неденоминирани лева главница и 33,808 000 неденоминирани лева лихви.

"ЖОРЖ 93" дължи 1 000 000 неденоминирани лева главница и 4,038 000 неденоминирани лева лихви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!