Колкото повече гласове, толкова по-малка субсидия - предлага РБ

OFFNews 22 декември 2016 в 14:50 5957 5

Снимка Реформаторски блок

Реформаторският блок внася проект за промени в Закона за политическите партии. Промените касаят намаляване на партийната субсидия чрез регресивна скала, това съобщи народният представител Настимир Ананиев.

Законопректът предвижда за първите 150 000 гласа партиите да получават 11 лева. След това за всеки 100 000 пада с един лев, което значи 10 лева на глас. За следващите 100 000 – 9 лева на глас и така нататък, до един милион гласа, където става фиксирана от 11 стотинки на глас. 

Нашата цел е партиите да бъдат финансирани по прозрачен начин, да не са зависими от корпоративни плащания и икономически кръгове, каза той. Регресивната скала е работещ модел, който ще посрещне нуждите на партиите, а в същото време големите няма да държат пари на влог, от които да печелят, обясни Ананиев.

Той напомни, че същото предложение от РБ е било внесено още преди референдума, но е бламирано от партньорите от ГЕРБ, както и от БСП, и сега го внасят отново, за да се намалят средствата за издръжка на партиите, каквато е волята на гражданите на референдума.

Реформаторът Димитър Длечев пък коментира районирането на Слави за мажоритарната система. Според него по начина, по който е внесено, ще доведе до административен „миш-маш" и хаос.

Разделянето на държавата на райони е направено без обществен дебат и публично обсъждане, без преброяване на населението, което да каже колко точно души има в населените места и почива на празни бройки, тъй като не са изчистени списъците от „мъртви души", добави той. Делчев изрази съмнение, че по този начин се прави опит за осигуряване на служебна победа на двете големи политически партии – ГЕРБ и БСП.

Районирането е направено без ясен принцип, чисто механично, каза Делчев и даде пример с населени места като Самоков и Драгушиново, които са на по-малко от 2 км и са в различни райони, а в същото време Равно поле и Копривщица, намиращи се на 92 км, са в един район. Градове като Ихтиман са разделени наполовина, а мъртви села като Яребковица и Лисец са оставени в списъците, каза той.

Кой прецени, че Видин трябва да има 1 народен представител по-малко и да има трима, не четирима и да бъде равен по мандати на район Турция, попита риторично Делчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13056

3

Какавидков

22.12 2016 в 15:41

Ми можем направо служебно да изберем Траю за президент.

25665

2

Victimized

22.12 2016 в 15:20

Този модел ще е работещ за малките партии дето трудно ще вземат повече от 100 000 гласа, тука май си личи конфликт на интереси .....

 
X

Да помогнем на украинските деца!