Калфин: Трябва ни нов модел на президентската институция

OFFNews 26 септември 2016 в 21:57 4806 2

„Опонент ми е сегашният модел на президентска институция. Тя не е куха или парадна. Тя е тази, която трябва да установява диалог, когато такъв липсва", заяви кандидатът за президент на АБВ Ивайло Калфин в Кюстендил днес.

Според него при всички проблеми, които имаме и във вътрешнолопитически и във външнополитически план, необходимостта от силна и стабилна Президентска институция е по-осезаема от всякога.

„Това, което правим сега е да сочим с пръст и да търсим виновни. Това не е конструктивно. И точно тук е ролята на президента – да събира на едно място институциите и в диалог между тях да търси ефективни решения. Точно затова и смяната на настоящия модел е особено належаща“, категоричен бе Калфин.

Той посочи няколко темите, които трябва да влязат в полето на действие на бъдещия държавен глава.

„Голяма част от българските проблеми не се коренят в липсата на закони, а в прилагането им. Крайно време е да се сложи край на своеволията, които българският народ търпи. Трябва ни силно гражданско общество, което да сложи край на своеволията на една или друга институция. Президентът може и трябва да е обединител на токова гражданско общество“, подчерта Калфин.

На въпрос, свързан с външната политика, той подчерта, че държавният глава трябва активно да работи за изграждане на трайна репутация на страната ни.

„Искам България да се превърне във фактор, с който се съобразяват всички съседни страни. Трябва да бъдем диалогични, но твърди и последователни, така че да не си позволяват, нито съседите ни, нито други държави, да се отнасят недостойно или пренебрежително с нас, включително тук става въпрос и за актуалните примери на обругаване на историята“, отговори Калфин.

Във вътрешнополитически аспект, Ивайло Калфин изтъкна, че темите, свързани със социалната политика, икономиката и демографията, също са сред водещите, от които държавният глава не бива да се дистанцира.

„Независимо, че президентът няма преки правомощия да се справя с някои теми, които са важни и наболели за обществото ни, той разполага с различни механизми, с които може да влияе на отговорните институции. Президентът не може да живее в паралелна реалност, а да е част от обществото и най-важното – да е част от решението на проблемите ни като общество“, категоричен беше още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови