Калфин: Коалиционните преговори бяха като писмо до Дядо Коледа

Ружа Райчева 29 ноември 2021 в 18:33 3073 1

Тези коалиционни преговори бяха като писмо до Дядо Коледа – всеки казваше какво иска да се случи и всички бяха съгласни. После обаче, когато се види какво ще донесе Дядо Коледа, ще се разбере кой какво е успял.

Това заяви бившият вицепремиер, социален министър и евродепутат Ивайло Калфин по бТВ по повод разговорите между "Продължаваме промяната", "Демократична България", БСП и "Има такъв народ" за съставяне на правителство.

„Сигурен съм, че текат паралелни разговори на това, което показаха по интернет. Това не бяха реални преговори. Те се готвят за управление, а това, което пуснаха на хората, е за забавление. Убеден съм, че се водят сериозни разговори“, каза Калфин.

Според него след третите парламентарни избора за една година е станало ясно, че няма как да се състави кабинет без коалиция.

„Всички са осъзнали, че няма как за трети път да се провалят. То се видя, че без коалиция не може. Предишният път си намерихме водещия от телевизията, а сега от чужбина“, коментира Калфин. 

Самият той не забелязал да има заявка за цялостна реформа на държавата.

„На тези срещи чухме много добри идеи, но ми липсва цялостната визия. Например - добра идея е детските и яслите да са безплатни, но трябва всички да гледат какво искат да бъде постигнато в крайна сметка.“

Калфин предупреди, че държавата не е бизнес и работи по съвсем други начин.

„Виждам, че много хора идват от бизнеса. Те тепърва ще видят, че държавата работи по съвсем друг механизъм. Трябва да се знае какво искаме сега, а не след една годинa", посочи той.

По думите му липсват хора, които да забележат, че пандемията е увеличила неравенствата в българското общество.

„Това разслоение важи за всички страни, но у нас е най-тежко. Разломите в обществото се задълбочат, а едно нехомогенно общество не може да работи добре - тези различия създават слабо общество“, заяви бившият социален министър.

Според него паричните добавки не са постоянно решение.

„Това да дадем по 50, 120 лв. не решава въпроса. Хубаво е да има повече добавки, но къде искаме да стигнем с това? Аз бих заложил конкретни числа и конкретни цели – колко искаме да е БВП на страната след 4 г. например", изтъкна Ивайло Калфин.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Можеше ли да спасим убитата Силвия?