Кабинетът сменя посланика ни в ООН, Стефан Тафров е отзован

OFFNews 04 август 2016 в 21:19 8352 2

Стефан Тафров

Постоянният представител на България в ООН Стефан Тафров ще бъде отзован. 

Новината потвърди самият Тафров в личния си профил във Фейсбук.

Министерският съвет реши да предложи на президента да издаде указ за назначаването на Георги Панайотов за постоянен представител на България в ООН. Досегашният постоянен представител на страната ни в ООН беше Стефан Тафров, чийто мандат изтече през юли, съобщава БНТ.

"След четири години и четири месеца приключи мандатът ми на постоянен представител на България в ООН - Ню Йорк. За втори път имах огромната чест да представям България в световната организация. Бях председател на Трети комитет на Общото събрание, на практика най-висшият орган, следящ за спазването на човешките права по света, заместник-председател на УНИЦЕФ и председател на Групата на посланиците от франкофонските страни, а съвсем неотдавна бях много щастлив от избора на доц. Велина Тодорова за член на Комисията за правата на детето, за първи път българин "проби" в подобен орган на ООН. Имах страхотен екип от млади, компетентни, сърцати и енергични млади дипломати: Лъчезара Стоева, Ангел Ангелов, Ася Цветанова, Юлиана Ангелова, Николай Ванчев, Янко Йорданов. На тях и на новия постоянен представител Георги Панайотов от сърце желая успехи!" - написа Тафров във Фейсбук.

Вестник "24 часа" твърди, че Тафров "не е получил удължение на мандата заради това, че не работи достатъчно активно за българската номинация за генерален секретар на ООН Ирина Бокова".

Вторият мандат на Тафров действително изтече преди месец, но първият му мандат на постоянен представител на България в ООН започна през 2001 г., a беше отзован чак през 2007 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

1

Лопе де Вега

05.08 2016 в 09:05

По изключение съм съгласен с 24 ч. Трябваше по-навреме да го сменят, по възможност с някой доносник от ДС.

Писна ми!