Експерт: Връзките на Бокова с Русия я изхвърлят от битката за ООН, Кристалина Георгиева е на ход

OFFNews 03 август 2016 в 13:34 13165 17

Великобритания почти сигурно ще наложи вето върху кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Възможно е Кристалина Георгиева да се включи в надпреварата - това е мнението на американския експерт по въпросите на ООН Ричърд Гоуън, изказано пред БНР.

"САЩ и Великобритания имат много сериозни опасения, че Ирина Бокова е твърде близка до Русия и затова повечето дипломати вярват, че в крайна сметка Лондон и Вашингтон ще наложат вето на кандидатурата ѝ", коментира експертът.

"Мисля, че ще имаме грозна политическа битка поради напрежението на големите сили относно кандидатите."

"Не бих изключил напълно победа на Ирина Бокова", казва Гоуън. "Но истината е, че в Ню Йорк биха приели по-скоро Кристалина Геогиева."

"Да, съществува потенциална възможност - ако Русия упражни много голям натиск върху САЩ, например по въпроса за Сирия - Вашингтон да е склонен на компромис, но не аз мисля, че това е вероятен вариант. Мисля, че опасенията на британците за връзките на Бокова с Русия са много силни, и те може да ѝ наложат вето дори ако са единствени", каза Ричард Гоуън.

Кристалина Георгиева да се включи като алтернативен български кандидат, защото на практика тя може да е тъкмо този консенсусен кандидат, който всички големи сили биха приели", посочи още той.

Според него "играта още не е приключила, защото ако през октомври САЩ и Великобритания дадат индикация, че действително ще наложат вето на Бокова, тогава все още ще има възможност Кристалина Георгиева да се включи като кандидат в последния момент".

"Всичко е възможно, процесът на избор на генерален секретар е прочут със своята мистериозност", коментира експертът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12005

12

Elka Vasileva-Filcheva

03.08 2016 в 22:49

Жалка история, грозна картинка. Само не ми казвайте че някой може да подкрепи долнопробното хваткаджийство. Каквото и да става оттук нататък има един голям губещ и това е хваткаджийката.

77927

9

El Commandante

03.08 2016 в 20:13

Сталинка дето щеше да подобрява българския генофонд с бежанци, за същата Сталинка ли иде реч?

25665

8

Victimized

03.08 2016 в 19:37

"американския експерт по въпросите на ООН"

Извинете глупавия ми въпрос , но това професия ли е ??