Изгоненият шеф на ДАР видя намеса от Кремъл и призова за импийчмънт на президента

OFFNews 16 юни 2021 в 15:28 3325 2

Снимка БГНЕС

Добре дошли в Римската империя, императора го знаем – личното правителство всеки ден се грижи да дава хляб, кръв и зрелища, заяви шефът на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов. Днес служебното правителство предложи на президента Румен Радев да го освободи от поста, като за негов заместник беше предложен Антоан Гечев. Атанасов видя в уволнението си дългата ръка на Кремъл и призова следващия парламент да поиска от Конституционният съд импийчмънт на президента. 

Днес говорителят на служебния кабинет Антон Кутев обяви, че съгласно закона за Държавна Агенция "Разузнаване" същата следва да предостави еднаква по обем и съдържание информация на президента, на председателя на НС и на министър-председателя, но се оказало, че е налице нарушаване на този принцип по отношение на разузнавателната информация, предоставяна на държавния глава.

„Основната причина за освобождаването ми е дългата ръка на Кремъл и координираните действия с един известен бизнесмен, с много влияние, който може да има връзка с Кремъл. (…) За съжаление през последните седмици ние сме свидетели на прояви на висши форми на демагогия, популизъм, а според някои индикации и за диктатура“, коментира Атанасов.

Според него става смесване между различите власти и институции, като даде пример с отстраняването на шефката на Агенцията по вписванията Габриела Козарева.
Той обясни, че винаги е спазвал закона и отхвърли мотивите на служебния кабинет, с които го предлага за освобождаване. В момента се намираме в една уникална ситуация, в която президентските правомощия се припокриват изцяло с тези на лично избрания от него служебен кабинет. В резултат на което може да заявим, че има редица примери, в които дори Конституцията бива нарушена“, добави шефът на ДАР. По думите му президентските укази не подлежат на контрол и той не може да потърси правата си.

„Конституционният съд има тълкувателни решения от 2002 г., в които ако се окаже, че един президентски указ не е рентабилен и е порочен – може да бъде повод за
задвижване на процедура за импийчмънт. Призовавам депутатите от следващия парламент които имат желание да го направят и да се спазва законът- да го направят, каза Атанасов, тъй като той не може да сезира Конституционния съд.  

Версията на Атанасов е, че е обяснил на служебния премиер Стефан Янев причините за излизането му отпуск, които са семейни и лични. „Нека държавните служители да внимават, когато ползват конституционното си право на отпуск“, каза още той. „По отношение на всички, които през изминалите седмици имаха наглостта да обвиняват мен и ръководителите на другите служби, че сме престъпници, крадци, предатели – искам да заявя, че аз от 27 години работя за България, работил съм при смяната на много правителства, това на г-н Борисов просто беше поредното. Нека се съобразяват с отправянето на критики“, уточни Атанасов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3162

2

Grigor Arssov

16.06 2021 в 21:29

Бочко да си го прибира...става за дупетатин...може да фърля къчове и кал... спокойно ще се нарежда до Антон тодорофф, биков, гърнефски, атанасова... абе къпан ГЕРБЕР!!!!